ΟΠΕΚ και ΗΠΑ ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου

Υποχώρηση κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για αύξηση των τιμών από την πτώση της παραγωγής του Ιράν μόλις οι ΗΠΑ θέσουν σε ισχύ τις κυρώσεις από τον Νοέμβριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent υποχώρησαν κατά 21 σεντς ή 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, στα 77,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού (WTI) διαμορφώθηκαν στα 69,62 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 18 σεντς ή 0,3% χαμηλότερα, σύμφωνα με το Reuters.

Η παραγωγή από τα μέλη του καρτέλ αυξήθηκε κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, φτάνοντας σε υψηλό για το 2018, στα 32,79 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου. Η αύξηση οδηγήθηκε από την άνοδο της παραγωγής της Λιβύης και την ενίσχυση των εξαγωγών του Ιράκ, οι οποίες ανήλθαν σε επίπεδο ρεκόρ.

Εν τω μεταξύ, οι πετρελαιοπαραγωγοί στις ΗΠΑ αύξησαν την παραγωγή αργού κατά περισσότερο από 30% από τα μέσα του 2016, στα 11 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η οικονομική επιβράδυνση εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Όπως σημειώνει το Reuters, τους φόβους αυτούς εντείνει η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου που κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Αύγουστο, η οποία ενισχύθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών, με τις παραγγελίες για εξαγωγές να μειώνονται για πέμπτο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ