Η Ευρώπη αποφάσισε να είναι πάντα καλοκαίρι!

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε και επίσημα τέλος στο “έθιμο” αλλαγής από χειμερινή σε θερινή ώρα και το αντίστροφο, ανακοινώνοντας πως η ΕΕ θα τερματίσει την αλλαγή αυτή. Το τέλος της αλλαγής της ώρας έρχεται σε συνέχεια της έρευνας που έγινε ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν να διατηρηθεί η θερινή ώρα και να σταματήσουν οι αλλαγές.

Μιλώντας στη Γερμανική τηλεόραση ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε πως η οριστική απόφαση θα παρθεί σήμερα και τόνισε “Εκατομμύρια πολίτες θέλουν να είναι πάντα καλοκαίρι”. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή χρειάζεται έγκριση από τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά και την νομοθέτηση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τους πολίτες και στις 28 χώρες της ΕΕ να μετακινούν τους δείκτες του ρολογιού τους μία ώρα προς τα εμπρός την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στο χειμώνα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Ωστόσο η Φινλανδία φέτος, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει αυτή την πρακτική, η οποία όπως λένε οι επικριτές της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ειδικά μεταξύ των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή του χρόνου διαταράσσει τα προγράμματα ύπνου και μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα στην εργασία.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές λένε ότι η αλλαγή γίνεται για να δώσει επιπλέον φως το πρωί το χειμώνα και φως το βράδυ του καλοκαιριού, ενώ  μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και να εξοικονομήσει ενεργειακούς πόρους. 

Εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μερικές χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ισλανδία έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να αλλάζουν ώρα από χειμερινή σε θερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ