ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,3% στον τζίρο του λιανεμπορίου τον Ιούνιο

Βελτιωμένη εικόνα παρουσίασε το λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο όγκου, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 3,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2017, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2018 ενισχύθηκε κατά 6,3%.

Σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη Όγκου, παρουσίασε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2018 σημείωσε άνοδο κατά 4,9%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, τον Ιούνιο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2018 είναι ενισχυμένος κατά 0,4%, ενώ ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου παρέμεινε αμετάβλητος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 3,3% τον Ιούνιο έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους προήλθε από την αύξηση κατά 8,3% στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων, κατά 5,9% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, κατά 3,6% στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακός εξοπλισμός, κατά 2% στα φαρμακευτικά-καλλυντικά και κατά 0,4% στα βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη.

Αντίστοιχα, η αύξηση του Δείκτη Όγκου κατά 1,8% προήλθε, κυρίως, από την άνοδο κατά 5,5% στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακός εξοπλισμός, κατά 4,8% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, κατά 2% στα φαρμακευτικά-καλλυντικά, κατά 1,5% στα βιβλία-χαρτικά-λοιπά είδη, ενώ αρνητικά επέδρασε η μείωση του όγκου κατά 2,1% στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ