Τσίπρας: Ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων και των πολιτικών στήριξης

Μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των πολιτικών κοινωνικής στήριξης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση.

«Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια καλωσόρισε τις νέες και τους νέους υπουργούς, και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή δουλειά στα νέα τους καθήκοντα.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο γεμίζει τον ελληνικό λαό με προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής, για μια καλύτερη καθημερινότητα και ανακούφιση από τα βάρη και την αγωνία της μνημονιακής εποχής.

«Με τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι προτεραιότητα της μεταμνημονιακής περιόδου είναι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί, όμως πρέπει να καταπολεμήσουμε τη μαύρη εργασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, περιουσιολόγιο, ψηφιοποίηση της διοίκησης, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα, είναι μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας που πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν, τόνισε.

Πρόσθεσε, όμως, ότι στόχους της κυβέρνησης αποτελούν επίσης η δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς. «Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατανέμοντας πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ