“Πράσινο φως” από το Ευρωκοινοβούλιο για κατάργηση της βίζας για το Κόσοβο

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου.

Η πρόταση για την κατάργηση της έκδοσης βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, ανέφερε η επιτροπή LIBE, μετά την πρώτη συνεδρίασή της που ακολούθησε τις καλοκαιρινές διακοπές. Η επιτροπή υπερψήφισε την πρόταση με 30 ψήφους υπέρ, 10 κατά και δύο αποχές.

«Οι συνθήκες που πρέπει να πληροί το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ υψηλές, σημαντικά υψηλότερες από ό,τι για τις άλλες βαλκανικές χώρες και όλες εκπληρώθηκαν όπως επιβεβαιώθηκε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματο», δήλωσε η εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, Tanja Fajon.

Ο διάλογος με το Κόσοβο για την κατάργηση της βίζας ξεκίνησε το 2012. Η χώρα, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, ενώ είναι η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που οι πολίτες της χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ