Η “ιατρική μετανάστευση” έχει αφήσει χωρίς ειδικευόμενους τα νοσοκομεία

SOS εκπέμπει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά για τη μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών σε πολλές ειδικότητες, όχι μόνο στην επαρχία αλλά και σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής στο Λεκανοπέδιο.

Σε επιστολή της προς της προς το υπουργείο Υγείας, που τιτλοφορείται «Ειδικευόμενοι SOS», η Ένωση επισημαίνει ότι ο τίτλος αυτός μπορεί να ακούγεται τραγικός, αντανακλά όμως την πραγματικότητα.

Όπως εξηγεί, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της «ιατρικής μετανάστευσης», η οποία όπως σημειώνει οφείλεται σε μια σειρά λόγους που είναι γνωστοί σε όλους. Ειδικότερα, αναφέρεται στους διορισμούς με το «σταγονόμετρο» που γίνονται τα τελευταία 10 χρόνια, στο «απαράδεκτο» μισθολόγιο, στις αμέτρητες εφημερίες που εξαντλούν τους ιατρούς, ενώ τονίζει ότι η έλλειψη ιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού απωθούν να ξεκινήσει κάποιος ειδικότητα.

Για του λόγου το αληθές, η ΕΙΝΑΠ αναφέρει τις σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται στα πιο κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπου το 20% των θέσεων είναι εντελώς κενές και το 20% των συναδέλφων είναι σε παράταση για δύο ή και περισσότερα χρόνια, βγάζοντας δουλειά ειδικευμένου με μισθό ειδικευομένου.

EINAP

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι παρατηρείται το φαινόμενο λόγω των σημαντικών ελλείψεων να εφαρμόζονται εφημερίες ανά τομέα, δηλαδή χειρουργός να εφημερεύει για ΩΡΛ κλινική, ορθοπεδικοί σε ουρολογική κ.ο.κ.

Όλοι αυτή η κατάσταση, καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΑΠ έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να «παίρνουν των ομματιών τους» πριν καν αρχίσουν την ειδικότητα και φεύγουν στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ