Μπαρνιέ: Η ΕΕ πρέπει για προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, έστω κι αν στόχος είναι η ομαλή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλόκ, επανέλαβε ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, την Πέμτπη.

Η ΕΕ πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, τόνισε ο Μπαρνιέ, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Deutschlandfunk: «Αυτό περιλαμβάνει και το σενάριο για μη συμφωνία».

Όπως σημείωσε, το ζήτημα των  συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία ήταν «το πιο ευαίσθητο σημείο» των διαπραγματεύσεων. Για μια λύση στο ζήτημα, ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό».

Σημειώνεται ότι προχθές και η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο «δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου». Εξάλλου, η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι προτιμά ένα Brexit χωρίς συμφωνία από μια κακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ. «Δεν θέλουμε να υπάρξει απλά μια συμφωνία, θέλουμε να υπάρξει μια καλή συμφωνία, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν πάρουμε μια καλή συμφωνία τότε θα πρέπει να αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες», είχε δηλώσει ο Φοξ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ