Στον ΠΟΕ προσέφυγε η Ουάσιγκτον κατά των δασμών της Ρωσίας

Καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των δασμών που επέβαλε η Μόσχα σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ υπέβαλε η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι RT.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, η Ρωσία προχώρησε στην αύξηση των δασμών από το 25% στο 40% σε σειρά προϊόντων που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε η Ουάσιγκτον στον ρωσικό χάλυβα και στο αλουμίνιο. Οι ρωσικοί δασμοί αφορούσαν ορισμένους τύπους μηχανημάτων οδοποιίας, εξοπλισμό για τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, μεταλλουργικά εργαλεία και εργαλεία διάτρησης πετρωμάτων, καθώς και οπτικές ίνες.

Παράλληλα, η Μόσχα προσέφυγε στον ΠΟΕ προκειμένου να επιλύσει το θέμα με τους δασμούς στα μέταλλα.

Τα αντίποινα της Μόσχας, όμως, στοχεύουν σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 87,6 εκατ. δολαρίων και καλύπτουν μόνο ένα ελάχιστον μέρος των εκτιμώμενων ζημιών που υφίσταται η Ρωσία, ύψους 450 εκατ. δολαρίων, εξαιτίας των δασμών στα μέταλλα που επέβαλλαν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του RT, η Μόσχα σχεδιάζει να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 450 εκατ. δολαρίων, εάν ο ΠΟΕ κρίνει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι παράνομοι, καθώς σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι δασμοί των 87,6 εκατ. ευρώ που εφαρμόζει προς το παρόν η Ρωσία είναι το μέγιστο ποσό δασμών που μπορεί να επιβάλλει μια χώρα χωρίς απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που πλήττεται από τους αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα, καθώς η απόφαση που έλαβε ο Λευκός Οίκος νωρίτερα φέτος για επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πλήττει και πολλές άλλες χώρες. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ