Οι traders εγκαταλείπουν τη λίρα, σε χαμηλό 9 ετών η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία

Στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν μιας δεκαετίας έχει υποχωρήσει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Τουρκίας, διευρύνοντας τις απώλειες για τη λίρα που συνεχίζει την «ελεύθερη πτώση» της.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο δείκτης εμπιστοσύνης για την οικονομία της Τουρκίας έκανε «βουτιά» τον Αύγουστο, πέφτοντας στις 83,9 μονάδες από τις 92,2 μονάδες όπου βρισκόταν τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2009 και έρχεται εν μέσω της επιδεινούμενης διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα νέες απώλειες για το τουρκικό νόμισμα, με την ισοτιμία του να υποχωρεί στις 6,4 λίρες ανά δολάριο, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τις 15 Αυγούστου.

Η οικονομία της Τουρκίας θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω του υψηλού χρέους που έχει η χώρα σε δολάρια. Όσο περισσότερο, όμως, εξασθενεί η λίρα, τόσο πιο ακριβό γίνεται το χρέος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το συνολικό ύψος του χρέους της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα είναι υψηλότερο από το 50% του ΑΕΠ της χώρας.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα λόγω της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, από την Τουρκία, ο οποίος κατηγορείται για σχέσεις με αυτούς που ενορχήστρωσαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο άσκησης πιέσεων στην Άγκυρα για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία και αύξησαν τους δασμούς για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη χώρα. Σε απάντηση η Τουρκία αύξησε τους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα.

Η κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, διεύρυνε τις πιέσεις που ήδη δεχόταν η τουρκική λίρα λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την επιρροή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη νομισματική πολιτική, μετά και τον διορισμό του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, και την εμμονή του με τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σαν να μην έφτανε, όμως, αυτό, εχθές η Moody’s υποβάθμισε 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας, επικαλούμενη τον αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της χρηματοδότησής τους, δίνοντας ένα ακόμη «χτύπημα» στη λίρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ