24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου

Αμετακίνητη στην απόφασή της να προχωρήσει τελικά στην πραγματοποίηση της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλα τα πλοία της ακτοπλοϊας τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, με προοπτική κλιμάκωσης, παραμένει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής σήμερα το πρωί.

Οι ακτοπλόοι πρότειναν χθες αύξηση 1% στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων των πλοίων, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε τα ναυτεργατικά σωματεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλης, προσπάθησε να παραβρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΝΟ, όμως υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησε.

Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ είχε εξαγγείλει την 24ωρη πανελλαδική απεργία από τις 9 Αυγούστου, ζητώντας μεταξύ άλλων πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις για τους Έλληνες ναυτεργάτες.

Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της, κατέληξε στην απόφαση μετά την αποτυχημένη έκβαση της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ομοσπονδίας και του ΣΕΕΝ για την ανανέωση για το 2018 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων και της Συλλογικής Σύμβασης Μεσογειακών Επιβατηγών και Τουριστικών Πλοίων.

Πέρα από τις αυξήσεις, η ΠΝΟ ζητά επίσης επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών μνημονίων καθεστώς, αναστολή της διάταξης περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης ΥΝΑΝΠ για τη διενέργεια ενδομεταφορών εμπορευμάτων από πλοία με σημαία τρίτων κρατών, αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας των ναυτεργατών και της ανασφάλιστης εργασίας κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ