Δεν “βλέπει” μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία και τις τράπεζες ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν βλέπει μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα από το Παρίσι, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση βλέπει τις πρόσφατες διακυμάνσεις ως ευκαιρία ενίσχυσης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με την Hurriyet.

Όπως δήλωσε, το επίπεδο του καθαρού δημόσιου χρέους της χώρας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, το χρέος των νοικοκυριών είναι επίσης από χαμηλότερα και ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι αρκετά ισχυρός και παρά τις πρόσφατες δοκιμές, το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά.

«Το ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών μας είναι 16%, πολύ υψηλότερο από το ευρωπαϊκό όριο που είναι στο 8%», σημείωσε ο Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν βλέπει γενικά μεγάλο κίνδυνο χάρη σε αυτά τα πλεονεκτήματα».

«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια πολύ ισχυρότερη δομή για να αποφύγουμε τυχόν μελλοντικές οικονομικές ή χρηματοπιστωτικές διακυμάνσεις. Έχουμε λάβει τα απαιτούμενα διδάγματα από τις πρόσφατες εξελίξεις. Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τη δομή», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις οφείλονται σε πολιτικούς λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ