Έρευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει την εξυπνάδα

Ανησυχητικά αποτελέσματα έδειξε μια συνδυασμένη έρευνα που έγινε από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία αποκάλυψε πως η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην γνωστική ικανότητα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences χθες, διαπίστωσε πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων τόσο σε γλωσσικές όσο και σε μαθηματικές πράξεις. Σε μια χρονική περίοδο που ξεπέρασε τα τέσσερα χρόνια, εξετάστηκαν οι δεξιότητες χιλιάδων ανθρώπων στην Κίνα με τον αντίκτυπο που είχε η ατμοσφαιρική ρύπανση στις λεκτικές δοκιμές ειδικά όσο οι άνθρωποι μεγάλωναν.

Όπως έδειξε η έρευνα, τις μεγαλύτερες επιπτώσεις είχαν οι άντρες εξεταζόμενοι, ειδικά όσοι είχαν από μεσαίο επίπεδο μόρφωσης και κάτω. “Η ζημιά στον ηλικιωμένο εγκέφαλο από την ατμοσφαιρική ρύπανση πιθανώς επιβάλλει σημαντικό κόστος για την υγεία και το οικονομικό κόστος, θεωρώντας ότι η γνωστική λειτουργία είναι κρίσιμη για τους ηλικιωμένους τόσο για καθημερινές δουλειές όσο και για αποφάσεις υψηλού επιπέδου”, ανέφερε η επιθεώρηση. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έκθεση σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ το 91% του πληθυσμού του πλανήτη ζει σε περιοχές όπου η ποιότητα του αέρα υπερβαίνει τα όρια των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ.

“Ο μολυσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει τη μείωση του επιπέδου μόρφωσής του κατά ένα έτος, κάτι που είναι τεράστιο”, δήλωσε ο Xi Chen της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ