Βρετανική επίθεση: Ή θα πάρουμε μια καλή συμφωνία ή δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία

Την πεποίθηση του πως η Βρετανία θα καταφέρει να κάνει μια καλή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε σε συνέντευξη του από την Σιγκαπούρη ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ. Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα του θα προτιμήσει να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις έστω και χωρίς συμφωνία. 

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, βρίσκεται στην Σιγκαπούρη για συνομιλίες προκείμενου να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις του Ενωμένου Βασιλείου με την χώρα και την προσχώρηση της Βρετανίας στην Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για Εταιρικές Σχέσεις (CPTTP). Εκέι μίλησε στο CNBC, δηλώνοντας πως η μη συμφωνία δεν είναι στο συμφέρον κανενός από τις δύο πλευρές. 

“Δεν θέλουμε να υπάρξει απλά μια συμφωνία, θέλουμε να υπάρξει μια καλή συμφωνία, αλλά οι Ευρωπαίοι μας εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν πάρουμε μια καλή συμφωνία τότε θα πρέπει να αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες” είπε. Μόλις πριν μερικές ημέρες, και πάλι ο Φοξ είχε δηλώσει πως είναι πιθανό η Βρετανία να αποτύχει να έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ πριν την οριστική αποχώρηση της χώρας από την Ένωση τον Μάρτιο. “Η αδιαλλαξία των αξιωματούχων της ΕΕ μας σπρώχνει σε μια μη-συμφωνία”, ενώ στην περίπτωση που αυτό συμβεί έδωσε πιθανότητα 60% η Βρετανία να καταρρεύσει. 

Όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Βρετανία σχετικά με το Brexit, o Λίαμ Φοξ είπε πως πολλές εταιρείες δεν έχουν πρόβλημα με το Brexit. “Οι περισσότερες εξετάζουν τα μακροοικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου και βλέπουν μια πολύ σταθερή εικόνα: Έχουμε δει αύξηση των επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια, θεωρούν τη διαδικασία του Brexit ως μια βραχυπρόθεσμη διαδικασία ενώ βλέπουν τις επενδύσεις τους σαν όχημα σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση”.

 Οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου, είναι στο ίδιο κλίμα με αυτές της πρωθυπουργού της χώρας Τερέζα Μέι, η οποία κατά την διάρκεια τριήμερου ταξιδιού της στην Αφρική είχε δηλώσει πως “δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου” αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ