Ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία της προσφυγής του Ιράν κατά των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο

Στο Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών προσέφυγε το Ιράν, ζητώντας του να παρέμβει προκειμένου οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ κατά της Τεχεράνης.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε σήμερα, με τον πρόεδρο του σώματος, που αποτελείται από 15 δικαστές, να καλεί την Ουάσιγκτον να σεβαστεί το αποτέλεσμα, καθώς κατά τη διάρκεια της πολυετούς εχθρότητας των δύο πλευρών, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν έχουν αγνοήσει κάποιες αποφάσεις του δικαστηρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η προσφυγή που κατέθεσε Ιράν στο Διεθνές Δικαστήριο των ΗΕ, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, αναφέρει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες καταστρέφουν την ήδη αδύναμη ιρανική οικονομία, παραβιάζουν τους όρους μια ελάχιστα γνωστής συνθήκης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ΗΠΑ ασκούν προπαγάνδα που έχει στόχο να πλήξει όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομία του Ιράν και τις ιρανικές εταιρείας, και ως εκ τούτου αναπόφευκτα και τους Ιρανούς πολίτες», ανέφερε ο Mohsen Mohebi, εκπρόσωπος του Ιράν στην τετραήμερη ακροαματική διαδικασία. «Αυτή η πολιτική παραβιάζει σαφώς τη Συνθήκη Φιλίας του 1955», τόνισε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Ιράν επεδίωξε διπλωματική λύση στη διαμάχη των δύο χωρών, αλλά αυτή απορρίφθηκε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πρώτη έγγραφη αντίδρασή τους που παρουσιάστηκε κατά τη διαδικασία, αναφέρουν ότι το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί για την υπόθεση και ότι οι ισχυρισμοί του Ιράν δεν εμπίπτουν στους όρους της Συνθήκης.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ με επικεφαλής τη σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών, Jennifer Newstead, που διορίστηκε από τον Τραμπ το 2017, θα πρέπει να απαντήσουν μέχρι την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση αναμένεται εντός ενός μήνα, αν και δεν έχει οριστεί σχετική ημερομηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά την επίμαχη συνθήκη, το Διεθνές Δικαστήριο στο παρελθόν έχει αποφανθεί ότι η Συνθήκη του 1955 εξακολουθούσε να ισχύει παρά το γεγονός ότι υπογράφηκε πριν από την Ισλαμική επανάσταση του Ιράν το 1979, που σηματοδότησε την έναρξη των εχθρικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών ασχολείται με την επίλυση διεθνών διαφορών, και παρότι οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές δεν έχει καμία εξουσία να τις επιβάλει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ