Τσίπρας: “Προτεραιότητά μας είναι να κερδίσουμε το στοίχημα της εργασίας”

Πρώτος στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι οι αξιοπρεπείς δουλειές και να κερδίσει ο κόσμος του μόχθου αυτά που έχασε, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς τους εργαζομένους στο Νεώριο Σύρου, όπου βρέθηκε σήμερα τηρώντας, όπως είπε, την υπόσχεσή του να τους επισκεφτεί όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το ναυπηγείο ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του, κάτι που αποτελεί νίκη για τους εργαζομένους καθώς χάρη σε εκείνους ευοδώθηκαν οι προσπάθειες.

Το Νεώριο, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής βιομηχανίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, ώστε το Νεώριο να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας, με ορίζοντα την επόμενη τριετία να απασχολεί 1.000 εργαζόμενους, από 300 που είναι σήμερα.

Αναφερόμενος στην εποχή που ακολουθεί μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το στοίχημα της μεταμνημονιακής εποχής δεν είναι απλά να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε το στοίχημα της εργασίας. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά τόνισε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσα συνέβησαν στα χρόνια των μνημονίων. «Ο κόστος της δουλειάς και του μόχθου υπέφερε περισσότερο από τον καθένα. Η εργασία έγινε το μόνο “εμπόρευμα” που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι “πωλητές”, δηλαδή οι εργαζόμενοι», σημείωσε.

Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ανασφάλεια, η βία των απολύσεων, ο εκβιασμός της εργατικής τάξης με τη χρησιμοποίηση ως μοχλού μιας τεράστιας στρατιάς ανέργων που δημιούργησαν τα μνημόνια, είχαν σαφείς στόχους: να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, οφείλουμε να κάνουμε το παν για να επιστρέψει στο προσκήνιο ο άνθρωπος και πρώτα-πρώτα ο εργαζόμενος. «Χωρίς εργαζόμενους που αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά

Πριν από την επίσκεψή του στο Νεώριο, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σύρου, Γιώργο Μαραγκό, στο Δημαρχείο Ερμούπολης, απ’ όπου επεσήμανε ότι η επαναλειτουργία του ναυπηγείου αποτελεί κομβικό γεγονός, προσθέτοντας ότι ναι μεν ο τουρισμός έφερε ανάκαμψη, όμως η επαναλειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας θα φέρει ακόμη πιο ουσιαστική ανάκαμψη και τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Στην αντιφώνησή του, ο Δήμαρχος Σύρου, Γιώργος Μαραγκός είπε πως τα ναυπηγεία είναι κυρίαρχο θέμα για το νησί και η επίσκεψη Τσίπρα ενέχει μεγάλο συμβολισμό, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη πολλά αναπτυξιακά έργα. Του πρόσφερε δε, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ