O Τραμπ απειλεί την ίδια του τη χώρα: “Αν με ρίξετε, θα ρίξω την αγορά και θα πεινάσετε”!

Τα πράγματα δείχνουν να σοβαρεύουν στις ΗΠΑ με τους συμβούλους του Τραμπ να οδηγούνται στην δικαιοσύνη ο ένας μετά τον άλλο, αυξάνοντας την πίεση στον Αμερικάνο πρόεδρο, ο οποίος έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τις ολοένα αυξανόμενες φωνές που ζητούν την καθαίρεση του από το προεδρικό αξίωμα. 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η μέχρι τώρα “χαλαρή” αντίδραση των Δημοκρατικών με πολλούς πολιτικούς αναλυτές των ΗΠΑ να επισημαίνουν πως αν στην θέση του Τραμπ, βρισκόταν ο Ομπάμα, τότε οι Ρεπουμπλικάνοι θα είχαν προκαλέσει μια απίστευτη αναστάτωση και θα είχαν εξεγερθεί απαιτώντας την καθαίρεση του. 

Από την άλλη μεριά οι Δημοκρατικοί δείχνουν να κρατάνε στάση αναμονής, και να αφήνουν την ιστορία να ξετυλίγεται μόνη της χωρίς επεμβάσεις από την μεριά τους. Ο λόγος; Από την μία πλευρά πιστεύουν πως η χώρα χρειάζεται ηρεμία και όχι ένα ακόμα κυνήγι μαγισσών και από την άλλη προσπαθούν με την στάση τπυς να προσελκύσουν τις ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου. Αν τελικά καθαιρεθεί ο Τραμπ, τότε οι ψήφοι μόνο των Δημοκρατικών δεν είναι αρκετοί. Θα χρειαστεί ευρύτερη πλειοψηφία και οι ψήφοι μερίδας των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι έχουν απηυδήσει από την συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. 

Ο δεύτερος λόγος είναι πως δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια στο να “σπιλώσουν” τον Τραμπ, αφού ο μεγαλύτερος εχθρός του Τραμπ είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει ανοιχτή την παρέμβαση των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές, ένα ζήτημα που έχει “πληγώσει” την καρδιά της Αμερικής και ιδιαίτερα των πιο πιστών του ψηφοφόρων, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπο του Πούτιν και την Ρωσίας την ενσάρκωση του κακού και ο Τραμπ έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Η αδιαλλαξία του Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο έχει δώσει μια άγρια ικανοποίηση στους πιστούς του ψηφοφόρους και τα “σκούρα κόκκινα” σημεία του χάρτη που ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους όμως η διεθνής απομόνωση στην οποία έχει βάλει τη χώρα έχει ενοχλήσει ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του. 

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι χθεσινές δηλώσεις του Τραμπ, ώθησαν ακόμα περισσότερο τις καταστάσεις. Ο Τραμπ σε μια συνέντευξη του στο Fox News δήλωσε πως στην περίπτωση που απομακρυνθεί από το προεδρικό αξίωμα, θα πάρει μαζί του όλη την αγορά και το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει. “Αν υποπτευθεί πως θα υπονομευτώ, νομίζω η αγορά θα συντριβεί και αυτό νομίζω θα είναι πολύ κακό. Όλοι θα γίνουν πολύ φτωχοί” δήλωσε ο Τραμπ, στην ουσία εκβιάζοντας την ίδια του τη χώρα. “Χωρίς το μυαλό μου, δε θα πιστεύετε πόσο γρήγορα θα αντιστραφούν τα θετικά νούμερα της αγοράς. Ξεφορτώθηκα τους κανονισμούς ενώ και η φορολογική απαλλαγή είναι τεράστιο καλό” συνέχισε ο Αμερικάνος πρόεδρος. 

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στα συνεχή νομικά προβλήματα του Τραμπ αυτή την εβδομάδα με δύο πρώην σύμβουλους του να είναι πλέον ένοχοι εγκληματικών ενεργειών και τον ένα από αυτούς να τον εμπλέκει άμεσα. Ο Dow Jones υποχώρησε ελαφρώς την Τετάρτη ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δεν διαφοροποιήθηκαν χθες. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, προς το παρών ο πρόεδρος θα αποφύγει την μομφή, εκτός αν η ειδικοί ερευνητές αποκαλύψουν εμπλοκή του στην Ρωσική παρέμβαση στις εκλογές. 

Κατά την διάρκεια της θητείας του η αγορά έχει να επιδείξει μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις και ένα συνεχές ράλι, το οποίο έχει οδηγήσει τον S&P 500 την Τετάρτη να καταγράψει την μεγαλύτερη συνεχόμενη αύξηση από το 2009. Αυτά τα νούμερα χρησιμοποίησε προς υπεράσπιση του ο Τραμπ, δηλώνοντας “Δε ξέρω πως μπορείτε να καθαιρέσετε κάποιον που έχει κάνει τόσο καλή δουλειά”. 

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν απέκλεισε την απόδοση προεδρικής χάρης στον πρώην συνεργάτη του, κάτι που όμως αναμένεται να συναντήσει αντίδραση από όλες τις πλευρές των Αμερικάνων ψηφοφόρων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ