Κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνα

Νέους δασμούς ύψους 25% σε προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα με την ασιατική χώρα να απαντά για μια ακόμη φορά με το ίδιο νόμισμα, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο τελευταίος γύρος στη εμπορική διαμάχη των δύο χωρών που ξεκίνησε τις αρχές Ιουλίου ανεβάζει στα 50 δισ. δολάρια την αξία των εισαγωγών που υπόκεινται σε δασμούς και στις δύο πλευρές, ενώ εξετάζονται και πρόσθετοι δασμοί, εντείνοντας τους φόβους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει με πείσμα της πολιτική της. «Η Κίνα αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτήν και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα αντίμετρα», ανέφερε σε λιτή ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters.

«Παράλληλα, για να προστατεύσουμε το ελεύθερο εμπόριο και τα πολυμερή συστήματα και να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντά της χώρας, η Κίνα θα καταθέσει μήνυση σχετικά με αυτά τα δασμολογικά μέτρα στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ», προσθέτει το κινεζικό υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το Reuters, η Ουάσιγκτον διεξάγει διαβουλεύσεις αυτήν την εβδομάδα για την πρόταση επιβολής νέων δασμών σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στον ιστότοπό της ότι στις 12:01 π.μ. την Πέμπτη, η οποία είναι μόλις το μεσημέρι στο Πεκίνο, θα ξεκινήσει η είσπραξη πρόσθετων δασμών 25% σε 279 κατηγορίες προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας δήλωσε από τη μεριά του ότι οι δασμοί του Πεκίνου τέθηκαν σε ισχύ στις 12:01 μ.μ. τοπική ώρα, όπως είχε προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι οι νέοι δασμοί άρχισαν να ισχύουν τη στιγμή που αξιωματούχοι των δύο χωρών διεξάγουν συνομιλίες στην Ουάσιγκτον για το εμπόριο. Πρόκειται για τις πρώτες επίσης διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Κινέζο οικονομικό σύμβουλο Liu He στο Πεκίνο τον Ιούνιο.

Οικονομικοί παράγοντες έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η συνάντηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων σχετικά με τις αλλαγές στον τομέα του εμπορίου και της οικονομικής πολιτικής του Πεκίνου που έχει ζητήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι δεν «περιμένει πολλά» από τις τρέχουσες συνομιλίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ