Ρατσιστικό σχόλιο κράτησε “κλειστά” καταστήματα της Nike στη Νότια Αφρική

Κλειστά παρέμειναν την Τετάρτη ορισμένα καταστήματα της Nike στη Νότια Αφρική μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε ρατσιστικό σχόλιο ενός ανθρώπου που φέρεται, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, να συνδέεται με την εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων.

Η Nike αρνήθηκε να σχολιάσει το κλείσιμο των καταστημάτων, ωστόσο εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου επαναλαμβάνει τη «μακρόχρονη δέσμευσή της στη διαφορετικότητα, την ένταξη και τον σεβασμό», προσθέτοντας ότι ο άνδρας που φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο δεν ήταν υπάλληλος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Reuters, το βίντεο, που τραβήχτηκε σε παραθαλάσσιο θέρετρο, δείχνει έναν λευκό άντρας με νοτιοαφρικανική προφορά να λέει: «Και κανένας Kaffir στον ορίζοντα. Γ@@@@ς παράδεισος στη γη». Η «λέξη K», όπως είναι γνωστή στη Νότια Αφρική, αποτελεί αργκό της εποχής του Απαρτχάιντ και είναι ιδιαίτερα προσβλητική για τους μαύρους.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία ειδήσεων Times Live ανέφερε ότι ο άνδρας στο βίντεο ήταν παντρεμένος με διευθυντή εμπορευμάτων της Nike. Εκπρόσωπος της Nike στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει και το Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την ταυτότητα του ατόμου.

Τα νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα καταστήματα της Nike έκλεισαν τις πόρτες τους. Μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο επιβεβαίωσαν ότι δύο καταστήματα είχαν κλείσει στο εμπορικό κέντρο στην περιοχή Sandton του Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι Αγωνιστές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), ένα κόμμα γνωστό για τις σκληρά αριστερές και αφρικανικές εθνικιστικές θέσεις του, δήλωσε ότι θα υποβάλει ποινική καταγγελία εναντίον του ανθρώπου στο βίντεο.

Τον Ιανουάριο, διαδηλωτές καθοδηγούμενοι από το EFF κατέστρεψαν έξι καταστήματα της H&M με αφορμή διαφήμιση της αλυσίδας λιανικής πώλησης, στην οποία εμφανιζόταν ένα μαύρο παιδί να φορά ένα φούτερ με το σλόγκαν «ο πιο κουλ πίθηκος στη ζούγκλα».

Όπως σημειώνει το Reuters ,η Νότια Αφρική παραμένει βαθιά σημαδεμένη από το Απαρτχάιντ και το αποικιακό παρελθόν της, ενώ η φυλετική συμφιλίωση που πρέσβευε ο Νέλσον Μαντέλα συχνά υπονομεύεται από ρατσιστικά περιστατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ