H Καλιφόρνια ετοιμάζεται να “απαγορεύσει” τα αναψυκτικά σε παιδιά

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας έχει αρχίσει και λαμβάνει πολύ σοβαρές διαστάσεις και η πολιτεία της Καλιφόρνια αποφάσισε να προχωρήσει σε ψήφιση νόμου που θα περιορίζει την πώληση αναψυκτικών αλλά και επεξεργασμένων χυμών σε παιδιά. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί προς ψήφιση, θα “απαγορεύεται” στα εστιατόρια τόσο να πουλάνε αναψυκτικά ή επεξεργασμένους χυμούς σε παιδιά, ενώ το ίδιο θα γίνει στα παιδικά γεύματα τα οποία διαφημίζονται με αναψυκτικά ή χυμούς. Με βάση το νομοσχέδιο, τα εστιατόρια θα είναι υποχρεωμένα να προτείνουν νερό ή σκέτο γάλα (χωρίς σοκολάτα ή άλλες γεύσεις) στα παιδιά. 

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και προς το παρόν αναμένει έγκριση από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν. Εάν περάσει, τότε η Καλιφόρνια θα είναι η πρώτη πολιτεία που θα έχει αντίστοιχο νόμο σε όλες τις ΗΠΑ, αν και υπάρχουν ήδη μεμονωμένες πόλεις οι οποίες έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες διατάξεις. Υποστηρικτής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΑΑΕ), η οποία θεωρεί πως είναι ένα πρώτο βήμα για την εξασφάλιση της καλής υγείας των παιδιών, κάτι που θα οδηγήσει σε λιγότερα περιστατικά καρκίνου στο μέλλον. 

Μερικά από αυτά τα παιδιά πίνουν έως και 3 αναψυκτικά την ημέρα, κάτι που βάζει προϋποθέσεις για εμφάνιση καρκίνου κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς τώρα ξέρουμε ότι το 20% όλων των καρκίνων συνδέονται με το υπερβολικό βάρος” δήλωσε η Στέφανι Γουίν της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Σύμφωνα με εκθέσεις στις ΗΠΑ, περίπου το 67% των παιδιών πίνουν τουλάχιστον 1 αναψυκτικό ή επεξεργασμένο χυμό που περιέχει ζάχαρη την ημέρα, ενώ η ίδια έκθεση βρήκε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης αναψυκτικών και της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Παρά το γεγονός ότι τόσο οι επίσημοι οργανισμοί αλλά και η κοινή λογική υποστηρίζουν με στοιχεία τέτοιες νομοθεσίες, η αντίδραση από την μεριά αρκετά μεγάλης μερίδας γονέων είναι αρκετά έντονη. Ήδη πολλές “ενώσεις γονέων” στην Καλιφόρνια έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως ξέρουν καλύτερα από όλους, ειδικά την κυβέρνηση, τον σωστό τρόπο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ