Μπόλτον: Η Τουρκία μπορεί να τερματίσει την κρίση άμεσα εάν ελευθερώσει τον πάστορα

Η Τουρκία θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στην κρίση και την πτώση της λίρας «άμεσα» ελευθερώνοντας τον Αμερικανό πάστορα δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι η οικονομική ένεση από το Κατάρ δεν θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας.

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση από τότε που η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς σε αντίποινα για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται για επαφές με αυτούς που διοργάνωσαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο Μπράνσον αρνείται τις κατηγορίες, ενώ η Άγκυρα έχει διαμηνύσει στο παρελθόν ότι η μοίρα του πάστορα θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτήν του Τούρκου κληρικού, Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ και τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί για ενορχήστρωση του πραξικοπήματος.

«Κοιτάξτε, η τουρκική κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος με το να μην ελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον», δήλωσε ο Τζον Μπόλτον σε συνέντευξή του στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ. «Κάθε μέρα που περνάει αυτό το λάθος συνεχίζεται, αυτή η κρίση θα μπορούσε να τελειώσει αμέσως εάν έκαναν το σωστό ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, μέρος της Δύσης, και απελευθέρωναν τον πάστορα Μπράνσον χωρίς όρους», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπόλτον δήλωσε: «Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Επικεντρωνόμαστε στον πάστορα Μπράνσον και στους άλλους Αμερικανούς, που η τουρκική κυβέρνηση κρατά παράνομα και αναμένουμε να επιλυθεί».

Εν τω μεταξύ, o εμίρης του Κατάρ ενέκρινε αυτό το μήνα ένα πακέτο έργων και δεσμεύτηκε για επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως στήριξη στην Τουρκία, δίνοντας ώθηση στη λίρα που έχει χάσει το 37% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ο Μπόλτον εμφανίστηκε σκεπτικός σχετικά με την παρέμβαση του κράτους του Κόλπου, το οποίο βρίσκεται σε διένεξη με συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

«Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό που υποσχέθηκε είναι εντελώς ανεπαρκές για να επηρεάσει την οικονομία της Τουρκίας. Σίγουρα δεν βοηθάει, αλλά πραγματικά θα δούμε τι θα προκύψει από τη δέσμευσή τους», σημείωσε ο Μπόλτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ