Δύο δισ. δολάρια “έχει χάσει” η Benetton μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα

Η κατάρρευση της γέφυρας Morandi στη Γένοβα την περασμένη Τρίτη έχει «στοιχίσει» μέχρι τώρα περίπου 2 δισ. δολάρια στην οικογένεια Μπένετον, μία από τις πλουσιότερες της Ιταλίας.

Η γνωστή οικογένεια ελέγχει το 30,25% της Atlantia SpA, του κατασκευαστικού ομίλου και διαχειριστή της γέφυρας Morandi που κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 43 ατόμων.

Μάλιστα, το ποσοστό στην Atlantia αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Μπένετον, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/3 της συνολικής περιουσίας τους, ύψους 13,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Η μετοχή του κατασκευαστικού ομίλου έχει υποχωρήσει κατά 26%, σε χαμηλό τεσσάρων ετών, μετά την τραγωδία, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία άρσης της σύμβασης με την Atlantia.

Η οικογένεια έχει προσφέρει βοήθεια για τη στήριξη των θυμάτων της καταστροφής και την αποκατάσταση της γέφυρας, ενώ και η Autostrade per l’Italia, το τμήμα διαχείρισης διοδίων της Atlantia, έχει δημιουργήσει ένα αρχικό ταμείο ύψους 500 εκατ. ευρώ (574 εκατ. δολαρίων) για αποζημίωση των θυμάτων και ανοικοδόμηση.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ναυαρχίδα της οικογένειας Μπένετον, η γνωστή φίρμα ρούχων, είναι σήμερα ένα από τα δεκάδες περιουσιακά στοιχεία που ελέγχει η οικογενειακή εταιρεία επενδύσεων Edizione Holding SpA. Μαζί με την Atlantia, η οικογένεια ελέγχει μετοχές αξίας 9,3 δισ. δολαρίων σε εισηγμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων του 3% της Assicurazioni Generali SpA και του 29,9% της ισπανικής εταιρείας Cellnex Telecom SA, ενώ έχει συμμετοχές και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως η ομάδα ράγκμπι του Treviso.

Το ευρύ χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων έχει βοηθήσει την οικογένεια Μπένετον να συγκεντρώσει μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην Ιταλία, η οποία υπολείπεται ελαχίστων άλλων, όπως για παράδειγμα του Ferreros, της γνωστής μάρκας σοκολάτας, του ιδρυτή της Luxottica Group SpA, Leonardo del Vecchio, και του διευθύνοντος συμβούλου της Walgreens Boots Alliance Inc., Stefano Pessina.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ