ESM: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να αποτελέσει πραγματικό succes story

Την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, που ολοκληρώνεται και επισήμως σήμερα, καλωσορίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να αποτελέσει success story.

«Σήμερα μπορούμε να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια το πρόγραμμα του ESM χωρίς περαιτέρω προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτό ήταν δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο.

«Ο απώτερος στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας αυξάνεται ξανά, υπάρχει πλεόνασμα προϋπολογισμού και εμπορίου και η ανεργία μειώνεται σταθερά», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγ, δήλωσε από την πλευρά του: «Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που εξέρχεται από πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Δεδομένου ότι ο ESM και o EFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει άλλο ένα success story, να ευημερήσει και να είναι μια χώρα που εμπιστεύονται οι επενδυτές. Αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα χτίσει πάνω στην πρόοδο που επιτεύχθηκε, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Σύντομα θα παράσχουμε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν πολιτικά στο Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις δανειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το Συμβούλιο των Διοικητών του EFSF αυτό το φθινόπωρο».

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωσή του ο ESM, σημειώνει ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει σήμερα επίσημα το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Μηχανισμού με μια επιτυχημένη έξοδο, σε συνέχεια της εκταμίευσης 61,9 δισ. ευρώ από τον ESM σε διάστημα τριών ετών για τη στήριξη της μακροοικονομικής προσαρμογής και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στη χώρα, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα 24,1 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος δεν ήταν απαραίτητα.

Όπως σημειώνει, τα μέλη του ΕΜΣ συμφώνησαν το πακέτο οικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2015. Η Ελλάδα έχει επίσης λάβει δάνεια ύψους 141,8 δισ. ευρώ από τον EFSF μεταξύ 2012 και 2015. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε από τα δύο ταμεία διάσωσης είναι 203,77 δισ. ευρώ, που είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη Ιστορία, με μακροπρόθεσμη ωρίμαση των δανείων (επί του παρόντος κατά μέσο όρο άνω των 30 ετών) και με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Από το 2010 έως το 2012, η Ελλάδα έλαβε 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια στο πλαίσιο της λεγόμενης διευκόλυνσης δανείων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των εταίρων της στην ευρωζώνη. Χάρη στα εξαιρετικά ευνοϊκά δάνεια του ESM και του EFSF με μακροπρόθεσμη ωρίμανση και χαμηλά επιτόκια, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως, 6,7% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Επιπλέον, προσθέτει ότι το 2017, ο ESM εφάρμοσε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα μειώσουν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ της κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ESM τονίζει, επίσης, ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (Early Warning System), με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι χώρες που έχουν ωφεληθεί θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τον Μηχανισμό όπως έχει συμφωνηθεί. Για το σκοπό αυτό, ο ESM θα λαμβάνει τακτικές εκθέσεις από την Ελλάδα και θα συμμετάσχει στις τακτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Καταλήγοντας ο ESM επισημαίνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέβαλε επίσης στην Ελλάδα συνολικό ποσό δανείου ύψους 32,1 δισ. ευρώ παράλληλα με τη διευκόλυνση δανείων από τα μέλη της ευρωζώνης και με το πρόγραμμα του EFSF, από το οποίο έχουν ήδη επιστραφεί περίπου 21 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν κατέβαλε χρήματα στην Ελλάδα παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ