Πέθανε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

Απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 80 ετών, ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Κόφι Ανάν.

«Με απέραντη θλίψη η οικογένεια Άναν και το Ίδρυμα Κόφι Άναν ανακοινώνουν ότι ο Κόφι Άναν, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε γαλήνια το Σάββατο 18 Αυγούστου μετά από σύντομη ασθένεια», αναφέρει το Ίδρυμα Κόφι Ανάν στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με δύο στενούς του συνεργάτες, ο Ανάν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στη Βέρνη, στην Ελβετία, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου,

Ο Ανάν, που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, υπηρέτησε ως ο έβδομος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από τον Ιανουάριο του 1997 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006. Ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Κόφι Ανάν καθώς και ο πρόεδρος του The Elders, ενός διεθνούς οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Νέλσον Μαντέλα.

Γεννημένος στο Κουμάσι της Γκάνας, ο Ανάν σπούδασε οικονομικά στο Macalester College, διεθνείς σχέσεις στο Ινστιτούτο της Γενεύης και διοίκηση επιχειρήσεων στο MIT.

Έγινε μέλος του ΟΗΕ το 1962 και εργάστηκε ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος στο γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που έχει έδρα την Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου 1996 έγινε γενικός γραμματέας και ο πρώτος κάτοχος της θέσης που εξελέγη με άμεσο τρόπο από το προσωπικό του ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ