Η ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ – Πούτιν

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Μάιο, όταν η Μέρκελ ταξίδεψε στο ρωσικό παράκτιο θέρετρο του Σότσι τον Μάιο. Αυτή τη φορά είναι η Γερμανίδα καγκελάριος που θα φιλοξενήσει τον Πούτιν στο ανάκτορο Meseberg, λίγο έξω από το Βερολίνο. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σήμερα στις 06:00 μ.μ. τοπική ώρα.

Η σύσκεψη, σύμφωνα με το CNBC, διοργανώθηκε βιαστικά και ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα, όταν ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες: Συρία, Ουκρανία και αγωγός Nord Stream 2.

Η ατζέντα αυτή επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε αν οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τις αμερικανικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων εναντίον γερμανικών εταιρειών, δήλωσε: «Προφανώς θα το κάνουν».

Η Μέρκελ και ο Πούτιν έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, σύμφωνα με το CNBC. Κυρίως όταν η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει τον Πούτιν για την εύρεση διπλωματικής λύσης στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία το 2014.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο το 2012 όταν αμφισβήτησε τη διετή ποινή φυλάκισης μελών του συγκροτήματος Pussy Riot που είχαν τραγουδήσει σε καθεδρικό ναό της Μόσχας διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του Πούτιν. Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επιπλήξει τη Μέρκελ, υπονοώντας ότι δεν γνώριζε όλα τα γεγονότα της υπόθεσης.

Τελευταία, σημείο τριβής των δύο ηγετών αποτέλεσε η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας τον Αύγουστο, με αφορμή για την εικαζόμενη εμπλοκή της Μόσχας στην επίθεση ενάντια στον πρώην Ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και την κόρη του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ. Η Μέρκελ συντάχθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, σε μια σπάνια κοινή δήλωση όπου σημείωναν ότι «δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση» για τη Ρωσική ευθύνη.

Ωστόσο, υπάρχουν και θέματα που οι δύο ηγέτες συμφωνούν, σημειώνει το CNBC, όπως η διατήρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2014, με βάση την οποία πολλές παγκόσμιες δυνάμεις ήραν τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα η τελευταία να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία και τον Μάιο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, δήλωσε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις πρέπει να τερματίσουν αμέσως τις δραστηριότητες τους στο Ιράν. Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

Ένα ακόμη κοινό σημείο των δύο ηγετών, είναι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέσει τη Ρωσία με τη Γερμανία, γνωστός ως Nord Stream 2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν στην κατασκευή του αγωγού καθώς θεωρούν ότι ενισχύει την επιρροή της Ρωσίας στη Δυτική Ευρώπη και απειλούν με περαιτέρω κυρώσεις τη Μόσχα, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ