Συμφωνία Βερολίνου – Αθήνας για την επιστροφή μεταναστών

Την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα για την επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει αίτηση ασύλου στη χώρα μας, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα. Τα Υπουργεία Εσωτερικών (έχουν συμφωνήσει) και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η Ελεονόρε Πέτερμαν, διευκρινίζοντας ότι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν μετά την υπογραφή της.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η Γερμανία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ανάλογης συμφωνίας με την Ιταλία. «Βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Γίνονται επαφές και σε υπουργικό επίπεδο και θεωρούμε ότι και η συμφωνία με την Ιταλία θα επιτευχθεί», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Βερολίνο ανακοίνωσε την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας με τη Μαδρίτη για την επιστροφή μεταναστών που είχαν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ισπανία.

Εν τω μεταξύ εχθές, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Σαξονία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε την εντατικοποίηση των προσπαθειών σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίφθηκαν.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι κρατιδιακές κυβερνήσεις χρειάζονται τη βοήθεια των ομοσπονδιακών αρχών, που πρέπει να επεξεργάζονται ταχύτερα τα αναγκαία έγγραφα ώστε να διευκολύνονται οι επαναπατρισμοί.

Είναι σαφές, συνέχισε η καγκελάριος, ότι «το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί», αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, έχει εξανεμιστεί πλέον η πεποίθηση ότι η Γερμανία μπορούσε να ελέγξει και να οργανώσει την υποδοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Τη Γερμανίδα καγκελάριο περίμενε μπροστά στο κρατιδιακό κοινοβούλιο στη Δρέσδη ομάδα περίπου 300 μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης PEGIDA και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Πολλοί από τους συγκεντρωμένους εξακόντισαν ύβρεις και προβολές εναντίον της, αποκαλώντας την επικεφαλής της κυβέρνησης «προδότρια του λαού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ