ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: Η χώρα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση

Η Τουρκία θα βγει από την τρέχουσα αναταραχή ισχυρότερη δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, επισημαίνοντας ότι η χώρα αναγνωρίζει τις εγχώριες προκλήσεις και αντιμετωπίζει τις αναταράξεις στην αγορά.

Σε τηλεδιάσκεψη με χιλιάδες επενδυτές, ο Αλμπαϊράκ τόνισε ότι η Τουρκία έχει έναν υγιή και ισχυρό τραπεζικό τομέα, ότι δεν θα συμβιβαστεί σε ότι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και ότι η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με μεγάλη μόχλευση και ότι το χρέος της ανερχόταν στο 137% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Όπως τόνισε, όλα τα υπουργεία έχουν εντολή για φιλόδοξες περικοπές και θα αναθεωρηθούν τα σχέδια επενδύσεων, ενώ πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η Άγκυρα θα διασφαλίσει περαιτέρω δημοσιονομική πειθαρχία, με έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην ευελιξία της αγοράς εργασίας.

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεσμευόμενος ότι η Τουρκία θα επιτύχει τον δημοσιονομικό της στόχο μέσω περικοπών στις δαπάνες, ενώ πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

«Θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο των κυρώσεων των ΗΠΑ με άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Κίνας», σημείωσε, αναφερόμενος στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Τουρκία με αφορμή τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, που προκάλεσαν την τρέχουσα υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ