“Χείρα βοηθείας” στον Ερντογάν από το Κατάρ

Αρωγό στην προσπάθειά του να απομακρύνει την Τουρκία από το χείλος της καταστροφής βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσωπο του Εμίρη του Κατάρ, με τον τελευταίο να υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων στη χώρα.

Μετά την υπόσχεση του Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, στην οποία προέβη ύστερα από συνάντηση 3,5 ωρών που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο την Τετάρτη στην Άγκυρα, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κατά 6% έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να στηρίξει την τουρκική οικονομία εν μέσω της κλιμακούμενης διαμάχης με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από την Τουρκία με την κατηγορία ότι βοήθησε υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν στον οποίο η Άγκυρα αποδίδει την οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Η υπόσχεση αποτελεί «ανταμοιβή» της Τουρκίας για την στήριξη που παρείχε στο Κατάρ πέρυσι όταν οι χώρες του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την αραβική χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, στο πλαίσιο αναζήτησης και νέων συμμάχων, ο Ερντογάν προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλους παραδοσιακούς συμμάχους στην Ευρώπης, όπως η Γερμανία, οι οποίες επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών εκλογών με αφορμή την άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει σε Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις σε γερμανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ερντογάν είχε επικοινωνία την Τετάρτη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ