Ιταλία: Στους 37 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας Morandi στη Γένοβα

Συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια της γέφυρας Morandi έξω από τη Γένοβα, τμήμα της οποίας κατέρρευσε εχθές και έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 37 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλοι 16 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν απομακρυνθεί 400 άνθρωποι από τα σπίτια τους που βρίσκονται δίπλα και κάτω από τη γέφυρα, καθώς δεν αποκλείεται να σημειωθούν νέες καταρρεύσεις τμημάτων.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την κατεδάφιση της 50 ετών γέφυρας, μέρος του αυτοκινητοδρόμου A10 που συνδέει το λιμάνι της Γένοβας με τη νότια Γαλλία, τμήμα 80 μέτρων της οποία κατέρρευσε κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής την Τρίτη, με αποτέλεσμα δεκάδες οχήματα να πέσουν στο ποτάμι, τις σιδηροδρομικές γραμμές και τις αποθήκες πάνω από τις οποίες περνούσε.

Η ανείπωτη τραγωδία, μετά το αρχικό σοκ και την θλίψη, έχει βάλει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τη στατική κατάσταση της γέφυρας μήκους 1,2 χλμ. που ολοκληρώθηκε το 1967 και όπου έγιναν εργασίες επιδιόρθωσης πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η εταιρεία διαχείρισης της γέφυρας έχει κερδίσει «δισεκατομμύρια» από τα διόδια αλλά «δεν έχει ξοδέψει τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε», σημειώνοντας ότι πρέπει να της αφαιρεθεί η παραχώρηση. Αναφέρεται στην ιταλική εταιρεία αυτοκινητοδρόμου Autostrade, μέλος του ομίλου Atlantia, στην οποία έχει παραχωρηθεί η διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου A10, μέρος του οποίου είναι και η γέφυρα Morandi.

«Η επιβολή των υψηλότερων δυνατών κυρώσεων και η διασφάλιση ότι οι υπεύθυνοι για τους νεκρούς και τους τραυματίες θα πληρώσουν για τις ζημίες και τα εγκλήματά τους είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει», τόνισε ο Σαλβίνι.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Ντανίλο Τονινέλι, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την αφαίρεση της άδειας παραχώρησης στην Autostade, ενώ ζήτηση από τους επικεφαλής της εταιρείας να παραιτηθούν.

«Η Autostrade per l’Italia δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση που διέπει τη διαχείριση αυτής της υποδομής», δήλωσε ο Τονινέλι στο κρατικό κανάλι RAI 1, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξει την επιβολή υψηλών προστίμων στην εταιρεία.

«Έχω δώσει εντολή στο υπουργείου μου να ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για την άρση της παραχώρησης από αυτές τις εταιρείες και να επιδιώξει την επιβολή σημαντικών κυρώσεων που μπορούν να φτάσουν έως το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, βάσει των όρων της σύμβασης», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών.

Η Atlantia και η Autodtrade δεν σχολίασαν το θέμα, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Τονινέλι σημείωσε ότι η διοίκηση της Autostrade πρέπει να παραιτηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει επιθεωρήσεις των γηρασμένων γεφυρών και σηράγγων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να προχωρήσει εφόσον χρειαστεί σε εργασίες επισκευής.

Εξάλλου, λίγες ώρες μετά τη χθεσινή καταστροφή η κυβέρνηση δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για τη βελτίωση των πεπαλαιωμένων υποδομών της, αγνοώντας εάν είναι απαραίτητο τους κανόνες της ΕΕ για τον προϋπολογισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ