ΥΠΕΞ Βρετανίας: “Αυξάνεται ο κίνδυνος Brexit χωρίς συμφωνία”

Ο κίνδυνος εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συμφωνία αυξάνεται, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ, την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αλλάξει στάση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο καθένας πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ενός χαοτικού Brexit, χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Χαντ σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, σύμφωνα με το Reuters, ενώ υπολείπονται μόλις οκτώ μήνες έως ότου η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το «διαζύγιο» με το μπλοκ.

«Νομίζω ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί τελευταία… δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Χαντ μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του Τίμο Σόινι.

«Ωστόσο, αυτό δεν το θέλει κανείς και ελπίζω πολύ ότι θα βρούμε έναν τρόπο να το αποφύγουμε…, η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. «Πρέπει να δούμε μια αλλαγή στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε.

Τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες τονίζει ότι θέλουν να υπάρξει συμφωνία έως το Συμβούλιο της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, ωστόσο διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι η ημερομηνία-στόχος είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ απέρριψε τον προηγούμενο μήνα βασικά σημεία του σχεδίου της Τερέζας Μέι.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς το εμπόριο με την ΕΕ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Βρετανίας, θα υπόκειται σε δασμούς.

Οι υποστηρικτές του Brexit, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες και ότι η Βρετανία μακροπρόθεσμα θα ευημερήσει. Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιέζουν για επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016 για την έξοδο από την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ