Νέο “χτύπημα” Τραμπ στον Ερντογάν, “παγώνει” την πώληση των F-35

Ένα ακόμη «χαστούκι» στον Ερντογάν έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εχθές υπέγραψε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ το 2019, με το οποίο «παγώνει» η πώληση των F-35 στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, ο Τραμ υπέγραψε εχθές στο Φορτ Ντραμ το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, ύψους 716 δισ. δολαρίων, με το οποίο καθυστερεί η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία εν αναμονή της έκθεσης του Πενταγώνου για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά την υπογραφή του νομοσχεδίου, ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την γρήγορη έγκρισή του από το Κογκρέσο: «Πρόκειται να ενισχύουμε τον στρατό μας όπως πολλές άλλοτε στο παρελθόν. Κι αυτό κάνουμε», σημείωσε ο Αμερικανό πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερουσία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική, το οποίο προβλέπει ότι ο βασικός προϋπολογισμός του Πενταγώνου για αμυντικά προγράμματα που συνδέονται με το υπουργείο Ενέργειας ανέρχεται στα 638 δισ. δολάρια, ενώ προβλέπεται και ένα πρόσθετο ποσό ύψους 69 δισ. δολαρίων για πιθανές υπερπόντιες δράσεις.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης την αύξηση των αποδοχών των στρατευμάτων κατά 2,6%, η μεγαλύτερη σε διάστημα σχεδόν δεκαετίας, καθώς και την διεύρυνση του Πολεμικού Ναυτικού και την ενίσχυση του στρατού με 15.600 στρατιώτες.

Στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, τέλος, και η επίμαχη τροπολογία που απαγορεύει την πώληση των F-35 στην Τουρκία έως ότου το Πεντάγωνο εκδώσει την έκθεσή του για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει αξιολόγηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, καθώς και των κινδύνων που εγκυμονεί η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ