Ξεπέρασαν του 430 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ινδονησία

Τους 430 ξεπέρασαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί Λομπόκ της Ινδονησίας στις 5 Αυγούστου, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας τη Δευτέρα.

Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά τον σεισμό μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχουν καταφύγει σε σκηνές ή σε αυτοσχέδιες κατασκευές. Οι αρχές αναφέρουν ότι η βοήθεια αργεί να φτάσει σε μερικές από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς είναι απομακρυσμένες.

Εν τω μεταξύ, τεράστιες είναι και οι υλικές ζημιές που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός, οι οποίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5 τρισεκατομμύρια ρουπίες ή τα 342 εκατ. δολάρια.

«Οι ζημιές και οι απώλειες είναι τεράστιες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας.

«Θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια ρουπίες… και πολύς χρόνος για να κλείσουν οι πληγές του λαού και της οικονομίας της Nusa Tenggara Barat», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επαρχία που ανήκει το Λομπόκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αφορά κατοικίες και τις δημόσιες υποδομές.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, επισκέφθηκε το νησί, που βρίσκεται ανατολικά του Μπαλί, τον πιο διάσημο τουριστικό προορισμό της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, για δεύτερη φορά από τις 29 Ιουλίου, οπότε το νησί χτυπήθηκε από έναν λίγο μικρότερο σεισμό.

Ο πρόεδρος έχει ζητήσει να ενισχυθούν οι έρευνες αναζήτησης και οι προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων. «Έχω διατάξει να δοθεί προτεραιότητα στην εύρεση των θυμάτων», δήλωσε ο Ουιντόντο σε ανακοίνωσή του το Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ