Η λίρα σπρώχνει την Τουρκία σε μια σίγουρη οικονομική καταστροφή

Η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να μην ενδώσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και να ελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, οδήγησε σε νέα “κατρακύλα” την λίρα στις ασιατικές αγορές, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την οικονομική καταστροφή της χώρας. 

Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης στις ασιατικές αγορές, η λίρα έφτασε ακόμα και το 7,23 έναντι του δολαρίου, για να “σωθεί” μετά την επέμβαση της Ρυθμιστικής Τραπεζικής Αρχής και της Υπηρεσίας Εποπτείας της χώρας, οι οποίες παρενέβησαν προκειμένου να περιορίσουν τις συναλλαγές του “κακοποιημένου” νομίσματος. Η πορεία της Λίρας οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Berat Albayrak, να δηλώσει πως σήμερα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης του νομίσματος. 

Τα αναφερόμενα μέτρα “θα έχουν προφανώς κάποια επίδραση στην άνοδο της λίρας”, δήλωσε στο Bloomberg ο Ray Attrill, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών της National Australia Bank Ltd. Ακόμα όμως, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση ή η τουρκική κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ανακοινώσει τα μέτρα δημοσιονομικής ή νομισματικής πολιτικής που μπορούν να αποκαταστήσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη στην Τουρκία.

Το “χτύπημα” στο τουρκικό νόμισμα ήταν το αποτέλεσμα μιας βαθιάς κρίσης που έφτασε  ως εδώ από την ατζέντα ανάπτυξης της οικονομίας “με κάθε κόστος” και από μια επιδείνωση της σχέσης με τις ΗΠΑ, η οποία επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την κράτηση του αμερικανικού ιερέα. Η πτώση της λίρας σε χαμηλά επίπεδα και οι φόβοι για μια “μόλυνση” σε όλη την περιοχή, προκάλεσαν τρόμο στις παγκόσμιες αγορές, σπρώχνοντας το δείκτη για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία τιμών του Bloomberg έδειξαν ότι το δολάριο ανέβηκε κατά 13%, στα 7.2362 έναντι της λίρας, ενώ η λίρα, μειωμένη κατά περισσότερο από 40% φέτος, έφτασε στο 6,2242 ανά δολάριο στο Τόκιο. Η πτώση της λίρας παρέσυρε τις τιμές και άλλων νομισμάτων, καθώς το ευρώ υποχώρησε 0,4% έναντι του γιεν, το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,2% έναντι του δολαρίου, ανακάμπτοντας ελαφριά από μια πτώση που έφτασε έως και 0,7%.

Η επίθεση στη λίρα, αντιπροσωπεύει επίσης μια ψήφο μη εμπιστοσύνης σε ένα νέο κυβερνητικό σύστημα που, νωρίτερα αυτό το χρόνο, παρέδωσε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασυναγώνιστη εξουσία, ουσιαστικά παραλύοντας τη γραφειοκρατία στην Άγκυρα. Σε ομιλίες του χθες, ο Ερντογάν παρέμεινε προκλητικός, υποσχόμενος να μην αυξήσει ποτέ τα επιτόκια, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χρόνια μεροληψίας της πολιτικής για τη μείωση του κόστους οδήγησαν τις εταιρείες της Τουρκίας να επιβαρυνθούν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερικό χρέος, αυξανόμενο πληθωρισμό και ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στον κόσμο. Ακόμα και αν ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων, τώρα πια δεν θα είναι αρκετό για να ανακάμψει η λίρα, καθώς θα χρειαστούν πολλά μέτρα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην τουρκική κυβέρνηση και οικονομία. 

Το δημόσιο χρέος της Τουρκίας υποχώρησε την Παρασκευή, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς χρέους σε ρεκόρ κοντά στο 22,11%. Οι πενταετές συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου – το κόστος για την ασφάλιση των ομολόγων έναντι αθέτησης – αυξήθηκαν κατά 75 μονάδες βάσης σε 453 μονάδες βάσης την Παρασκευή το βράδυ στη Νέα Υόρκη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA.

Το πρόβλημα για τον Ερντογάν και την Τουρκία είναι πως στην κατάσταση που έχει έρθει η οικονομία, ίσως είναι ια πολύ αργα για να καταφέρει να σωθεί η χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ