Νέα μαζική διαδήλωση στη Ρουμανία

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι στο Βουκουρέστι το Σάββατο, 24 ώρες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στην τεράστια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή κατά της διαφθοράς και οδήγησε στον τραυματισμό περισσότερων από 450 ατόμων και στη σύλληψη περίπου 30.

Η αστυνομία δέχθηκε κριτική επειδή χρησιμοποίησε πυροβόλα νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνηση. Πολλοί διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από τα σπρέι πιπεριού και τα δακρυγόνα, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες από τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές, σύμφωνα με την Telegraph.

Επίσης, τραυματίστηκαν περίπου 30 αστυνομικοί, 11 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σε συνέχεια της συγκέντρωσης της Παρασκευής, πλήθος κόσμους συγκεντρώθηκε και πάλι το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο του Βουκουρεστίου, υπό την επίβλεψη αστυνομικών δυνάμεων, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και «δικαιοσύνη, όχι δωροδοκία».

«Ήρθα αφότου είδαν στην τηλεόραση τι συνέβη την Παρασκευή – τη βίαιη αντίδραση της αστυνομίας απέναντι σε ανθρώπους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά», δήλωσε η Floarea Toader, 64 ετών, με τη σημαία της χώρας κρεμασμένη στους ώμους της. «Τα παιδιά μου δουλεύουν στην Ισπανία και θα ήθελαν να επιστρέψουν, αλλά προς το παρόν αυτό δεν είναι δυνατό καθώς οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και δεν κάνουν τίποτα για κανέναν άλλον», πρόσθεσε.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα -μία από τις φτωχότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τα τελευταία 15 χρόνια, επιδιώκοντας μια καλύτερη ζωή από αυτήν που προσφέρει ο μέσος μηνιαίος μισθός της Ρουμανίας, ύψους μόλις 520 ευρώ, αναφέρει η Telegraph

Η αστυνομία απέρριψε την κριτική της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν υπερβολικά κατά τη διαδήλωση της Παρασκευής, λέγοντας ότι η απάντησή της στη βία από δεκάδες διαδηλωτές ήταν «σταδιακή και αναλογική».

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, επέκρινε τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε και ένας κάμεραμαν της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης. «Καταδικάζουμε έντονα τις βίαιες συγκρούσεις στο Βουκουρέστι όπου τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές και δημοσιογράφοι, περιμένουμε πλήρεις εξηγήσεις», δήλωσε στο Twitter.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έως και 80.000 άτομα βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ρουμάνοι ομογενείς που επέστρεψαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς σε ένα από πλέον διεφθαρμένα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Περίπου 1.000 αστυνομικοί επενέβησαν για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος που βρισκόταν στην πλατεία έξω από το κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης, μετά την προσπάθεια ορισμένων διαδηλωτών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Ο Eugene, 62χρονος οικοδόμος, ταξίδεψε ειδικά στο Βουκουρέστι την Παρασκευή για να διαμαρτυρηθεί ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε «ενδημική διαφθορά». «Όμως, τα πράγματα επιδεινώθηκαν γρήγορα: μας έριξαν δακρυγόνα, η κατάσταση ήταν αφόρητη».

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, επικριτής της κυβέρνησης, καταδίκασε σφόδρα «τη βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία ήταν δυσανάλογη με τη στάση των περισσότερων διαδηλωτών», αλλά πρόσθεσε ότι «κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη».

Η πρωθυπουργός της χώρας, Viorica Dancila, με τη σειρά της, κατηγόρησε τον Ρουμάνο πρόεδρο για «υποκίνηση των πολιτών εναντίον των αρχών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ