Ανέκαμψε η οικονομία της Ιαπωνίας το δεύτερο τρίμηνο

Η οικονομία της Ιαπωνίας αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ωθούμενη από τις ισχυρές δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ωστόσο οι εμπορικές εντάσεις εγκυμονούν κινδύνους για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Ειδικότερα, η οικονομία της χώρας αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή, ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 1,4%.

Η επίδοση αυτή ακολούθησε την αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 0,9% του προηγούμενου τριμήνου, η οποία ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%, περισσότερο από τη μέση εκτίμηση για άνοδο 0,3% και μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Η ιδιωτική κατανάλωση, που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της οικονομίας, ήταν ο κύριος καταλύτης.

Η ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών αποτελεί θετική εξέλιξη για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετή για να αλλάξει η τράπεζα στάση σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, τα οποία εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνουν χαμηλά για πολύ μεγάλο διάστημα προκειμένου να τερματιστεί ο αποπληθωρισμός.

Αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι η ιαπωνική οικονομία θα διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης, ορισμένοι εκτιμούν ότι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων παγκοσμίως θα βλάψει τις εξαγωγές και τη μεταποίηση, που αποτελούν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ