Επιβράδυνση των τιμών παραγωγού στην Κίνα τον Ιούλιο

Επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός ανόδου των τιμών παραγωγού τον Ιούλιο στην Κίνα, λόγω της εξασθένισης της οικονομικής ανάπτυξης, τη στιγμή που η εμπορική «κόντρα» του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον εντείνεται.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 4,6% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, αύξηση που ήταν χαμηλότερη από αυτήν του Ιουνίου (+4,7%) αλλά υψηλότερη από την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, που ανέμεναν άνοδο κατά 4,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τιμές των πρώτων υλών σημείωσαν τον Ιούλιο άνοδο 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι αύξησης 8,8% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για άνοδο 1,9%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούλιο είναι η πρώτη επίσημη ανάγνωση σχετικά με τον αντίκτυπο στις τιμές από τους δασμούς της Κίνας σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Ιουλίου και αφορούν μια σειρά προϊόντων από τη σόγια έως τους ξηρούς καρπούς και το ουίσκι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ