Νέος ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο νησί Λομπόκ της Ινδονησίας

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί Λομπόκ της Ινδονησίας την Πέμπτη, προκαλώντας πανικό τους κατοίκους και την κατάρρευση αρκετών κτιρίων, σύμφωνα με μάρτυρες και την Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της χώρας.

Ο νέος σεισμός, σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το Reuters, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, καθώς ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τον φονικό σεισμό της Κυριακής, που μέχρι στιγμής φέρεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 164 ανθρώπους στο νησί Λομπόκ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Ο απολογισμός αυξήθηκε στους 164 νεκρούς, τουλάχιστον (άλλοι) 1.400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και 156.000 έχουν εκτοπιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 131 νεκρούς.

Εξαιτίας του σεισμού 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές, που προεξοφλούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια.

Κατατρομοκρατημένοι χωρικοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα με τέντες κατά μήκος δρόμων ή μέσα σε ορυζώνες εν μέσω της τροπικής ζέστης στο αρχιπέλαγος της νοτιοανατολικής Ασίας.

Σε ορισμένους καταυλισμούς σεισμοπαθών σημειώνεται έλλειψη τροφίμων, ενώ άλλοι εκτοπισμένοι υπέστησαν ψυχολογικά τραύματα έπειτα από τον δεύτερο πολύ ισχυρό σεισμό μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρώτος σεισμός, την 29η Ιουλίου, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους στο ηφαιστειακό αυτό νησί, που εκτιμούν πολύ οι τουρίστες για τις παραλίες του και τα ιδιαίτερα μονοπάτια του για περιηγήσεις και ορειβασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ