Συμφωνία Βερολίνου – Μαδρίτης για την επιστροφή μεταναστών

Σε συμφωνία με τη Μαδρίτη για την επιστροφή στην Ισπανία μεταναστών που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση ασύλου εκεί κατέληξε το Βερολίνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι η πρώτη αυτού του είδους.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, Ελεονόρ Πέτερμαν, ενημέρωσε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε τη Δευτέρα, θα επιτρέψει στη Γερμανία από το Σάββατο να στέλνει πίσω όσους μετανάστες που έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση ασύλου στην Ισπανία. Η Ισπανία δεν ζήτησε τίποτα σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή ήταν μέρος των συμφωνιών που επετεύχθησαν κατά την τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό στα τέλη Ιουνίου. Όπως πρόσθεσε, η Μαδρίτη δέχθηκε το αίτημα της Γερμανίας να στείλει πίσω τους αιτούντες άσυλο που έφτασαν εκεί μέσω της Ισπανίας.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία έχει γίνει η νέα βασική πύλη εισόδου μεταναστών που εγκαταλείπουν την Αφρική προς την Ευρώπη. Περίπου 19.000 αιτούντες άσυλο μπήκαν στη χώρα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, αριθμός σχεδόν αντίστοιχος των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον αριθμό αυτών που περνούν στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική.

Αντίστοιχες συμφωνίες επιδιώκει το Βερολίνο και με την Ιταλία και την Ελλάδα. Όπως τόνισε η Πέτερμαν, οι συζητήσεις με τις δύο χώρες συνεχίζοντας, προσθέτοντας ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα αντιδρούν.

Σημειώνεται ότι η Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, το Σαββατοκύριακό, οπότε και αναμένεται να συζητήσουν το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ