Το Brexit ανεβάζει τους μισθούς στην Ιρλανδία

Η πρόθεση αρκετών διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών να εγκαταστήσουν τη βάση των δραστηριοτήτων τους μετά το Brexit στην Ιρλανδία, ευνοεί τους Ιρλανδούς εργαζομένους που βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται.

Για κάποιες θέσεις εργασίας, μάλιστα, οι μισθοί έχουν αυξηθεί έως και 15% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την ανάλυση κινδύνου και τη συμμόρφωση είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι, όπως και αυτοί με εμπειρία στον τομέα των δεδομένων και στις νεότερες τεχνολογίες, για παράδειγμα στις πλατφόρμες πληρωμών, σύμφωνα με κορυφαίους συμβούλους πρόσληψης του Δουβλίνου που μίλησαν στο Reuters.

Η αύξηση των μισθών, μάλιστα, θα μπορούσε να συνεχιστεί, εκτιμά το πρακτορείο, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναμένεται να εγκρίνει τα σχέδια επέκτασης περισσότερων επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες.

«Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι ένας από τους τομείς με σαφή άνοδο στις προσλήψεις», σημειώνει ο Gerard Murnaghan, αντιπρόεδρος της μηχανής εύρεσης εργασίας Indeed, όπου οι αιτήσεις του πρώτου τριμήνου ήταν αυξημένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Αν και η Ιρλανδία θεωρείται η πλέον ευάλωτη μεταξύ των μελών της ΕΕ σε οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει στο εμπόριο λόγω του Brexit, οι επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θέλουν να διατηρήσουν στενή πρόσβαση στους πελάτες τους μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2019.

Η Barclays, η Legal & General Investment Management και η Standard Life Aberdeen είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν επιλέξει την Ιρλανδία ως βάση για τη μετά-Brexit εποχή, αντί των ανταγωνιστικών κέντρων, όπως το Λουξεμβούργο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Τα δύο τρίτα των εργοδοτών που ερωτήθηκαν από τη Sigmar και την EY νωρίτερα φέτος δήλωσαν ότι αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση των μισθών των υπαλλήλων τους, προκειμένου για να σταματήσουν την «κλοπή» εργαζομένων από τους αντιπάλους τους.

Οι τοπικές τράπεζες Allied Irish Banks και η Permanent TSB ανέφεραν αμφότερες ότι «έχασαν» υπαλλήλους που πήγαν σε διεθνείς αντιπάλους τους τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ