Τσίπρας: Άμεσα 3.200 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και 20 παρεμβάσεις για τον έλεγχο της δόμησης

Την κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων στην Αττική και 20 άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση εχθές της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός οι κατεδαφίσεις αφορούν αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης και βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις, σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Και το ίδιο θα συμβεί, όπως εξήγησε, και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε, επίσης, ότι τα «πώς και τα γιατί» της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι θα διερευνηθούν σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις με αδιάβλητες διαδικασίες και από τους πλέον αδιάβλητους ειδικούς εμπειρογνώμονες. «Τίποτα δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας», πρόσθεσε.

Τόνισε, ακόμη, ότι οι περιοχές που έχουν πληγεί θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση, «που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό στο περιβάλλον, και το σεβασμό στη ζωή των κατοίκων τους».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις 20 άμεσες παρεμβάσεις που θα προωθήσει η κυβέρνηση για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Παρεμβάσεις που αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που έφερε τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά και μια σειρά νέων δράσεων.

1. Προχωράει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, η κατεδάφιση των 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών στην Αττική που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κτίσματα που βρίσκονται στη ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες δασικές εκτάσεις, σε εθνικούς δρυμούς και σε ρέματα της Αττικής και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Και το ίδιο θα συμβεί και για την υπόλοιπη Ελλάδα..

2. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του.

3. Θεσπίζεται με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία το «Πρωτόκολλο συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.

4. Διατίθενται άμεσα μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με στόχο την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό για το διάστημα που απαιτείται, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί.

5. Ξεκινά άμεσα η καταγραφή και χαρτογράφηση των περιφράξεων σε παραλίες, μέσω του Μητρώου ελεγκτών δόμησης και την αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων μηχανισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

6. Ενισχύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και κατεδαφίσεων για περιφράξεις σε απόσταση 500 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 1337 του 1983. Νομοθετείται άμεσα τις επόμενες ημέρες, παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων, από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει ο νόμος 1337 του 1983. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «χρειάστηκαν τελικά να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί μια κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1983 και εμπνευστής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης».

7. Δίνεται η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού και κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Εσωτερικών, σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθέτησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

8. Προχωρά άμεσα η αποστολή των στοιχείων αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

9. Προχωρούν άμεσα 250 νέες προσλήψεις για την στελέχωση των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων (Περιφερειακές Διευθύνσεις Ελέγχου Δόμησης) και των Τοπικών Παρατηρητηρίων (Τμήματα Ελέγχου Δόμησης) κατά εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

10. Από τις 15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικών αδειών: e-Άδειες, με το οποίο απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης, η υποβολή και η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια και πλήρη και διαρκή έλεγχο.

11. Υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση, που ανοίγει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελέγχου δόμησης, κατ’ εφαρμογή του 4495 του 2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών δόμησης. Κάθε μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα, κάθε μηχανικός μπορεί να γίνει ελεγκτής δόμησης.

12. Με την ενεργοποίηση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης, στα μέσα Οκτωβρίου, ξεκινά ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων.

13. Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, δημιουργούν μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών – πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα. Όλων των αυθαιρεσιών. Παράλληλα, θα γίνεται παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών.

14. Επιλέγονται ελεγκτές, μέσω αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης. Έτσι θα επιλέγονται οι ελεγκτές δόμησης, που θα προχωρούν στη συνέχεια στην εξέταση των καταγγελιών, αλλά και αυτεπάγγελτα.

15. Έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το 47% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Και για το σύνολο της επικράτειας θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες έως το τέλος του 2019.

16. Στην ίδια λογική, προχωρά η χάραξη της γραμμής αιγιαλού για ολόκληρη τη χώρα, έως το τέλος του έτους. Σήμερα υπάρχει περίπου στο 15%. Και μετά τις πιθανές ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, θα προχωρήσει η επικύρωση της γραμμής αιγιαλού σε όλη τη χώρα, για όλη τη χώρα, έως το τέλος του 2019, του επόμενου έτους.

17. Για το ζήτημα των ρεμάτων, προχωρά άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιπλημμυρική προστασία. Όλα τα ρέματα σε όλη τη χώρα θα οριοθετηθούν, με ευθύνη των δήμων και με πόρους που θα διατεθούν από τον ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου, επίσης έως το τέλος του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2019.

18. Στο πλαίσιο της διαμορφούμενης εθνικής στρατηγικής για τα δάση, δημιουργείται ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

19. Εξασφαλίζεται ο διπλασιασμός των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου, από 2,5% σε 5%, για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων, δηλαδή τις κατεδαφίσεις, τις οριοθετήσεις ρεμάτων και τις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.

20. Τέλος, ενεργοποιείται το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα προχωρήσει γρήγορα η εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η ανοικοδόμηση, σε υγιή βάση, του οικισμού.

Η δέσμη των παραπάνω μέτρων αποτελεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μια συνεκτική προσπάθεια, που έχει στόχο να μπουν οι βάσεις για να αντιμετωπιστεί επιτέλους αποφασιστικά το μεγάλο πρόβλημα, η μεγάλη μάστιγα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, ωστόσο, ότι δεν αρκεί μονάχα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για να γίνουν οι μεγάλες τομές, που βεβαίως συνεπάγονται και συγκρούσεις με συμφέροντα και κληρονομημένες από το παρελθόν συμπεριφορές. «Χρειάζεται, θα έλεγα, και μια πλατιά, ειλικρινής και αποφασιστική δέσμευση της ίδιας της κοινωνίας ή τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας της».

Όπως σημείωσε, μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στο χαοτικό, καταστροφικό για το περιβάλλον, και επικίνδυνο για τους ανθρώπους, οικιστικό παρόν, ήταν ο φόβος απέναντι στο πολιτικό κόστος, επισημαίνονται ότι «η πολιτική εξουσία πολλές φορές ενθάρρυνε την αυθαιρεσία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ