Εκταμιεύθηκε η δόση των 15 δισ. ευρώ από τον ESM

Στην καταβολή της πέμπτης και τελευταίας δόσης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, προχώρησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Από αυτά, 9,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας, και 5,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.

Μετά την εκταμίευση, το ταμειακό απόθεμα θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Η εκταμίευση εγκρίθηκε καταρχήν από το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΣΜ στις 13 Ιουλίου και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάδους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Η τελευταία εκταμίευση και το θετικό συμπέρασμα της τελικής ανασκόπησης στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ πρόοδο κατά τη διάρκεια των τριών ετών του προγράμματος του ESM. Η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά του ελληνικού λαού τώρα ανταμείβεται. Το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ολοκλήρωσε η Ελλάδα περιελάμβανε σημαντικές δράσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις στον τομέα δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ο Κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε: «Από το 2012, το ΕΤΧΣ και ο ΕΣΜ στήριξαν τον ελληνικό λαό στις προσπάθειές του παρέχοντας άνευ προηγουμένου ποσά μακροπρόθεσμων δανείων με πολύ ευνοϊκά επιτόκια. Το τέλος του προγράμματος ESM στις 20 Αυγούστου θα αποτελέσει ορόσημο για τη χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεσμεύεται να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν περάσει και να ακολουθήσει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται μακροπρόθεσμα για να καταστεί μια ισχυρή οικονομία που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Μετά τη σημερινή εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, η οικονομική ενίσχυση του ΕΜΣ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 61,9 δισ. ευρώ, από ένα συνολικό κονδύλι που ανερχόταν έως τα 86 δισ. ευρώ. Μαζί, ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ έχουν εκταμιεύσει περίπου 204 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, γεγονός που καθιστά τους δύο φορείς τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ