Φωτιές και ΔΝΤ “βγάζουν” το πακέτο της ΔΕΘ

Σχεδόν ένας μήνας απομένει μέχρι την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την κυβέρνηση εδώ και καιρό να έχει πιάσει μολύβι και χαρτί και να υπολογίζει το ύψος του πακέτου μέτρων που αναμένεται -ως είθισται- να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σχετικές εξαγγελίες για λήψη αντιμέτρων και παροχών από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που προβλέπει ο Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός έχουν κάνει εξάλλου προ καιρού τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δώσει μάχη για τη μη περικοπή των συντάξεων από 01η.01.2019, όπως προβλέπεται στα μέτρα που έχει ήδη υπογράψει με τους δανειστές, ενώ έχει προαναγγείλει φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ενώ ανοιχτά είναι τα θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, η οποία έχει προς το παρόν «παγώσει».

Ωστόσο, οι υπολογισμοί του κυβερνητικού επιτελείου φαίνεται πως θα κρατήσουν αρκετό καιρό ακόμα, καθώς οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική και το πακέτο στήριξης των πυρόπληκτων που ανακοινώθηκε έχουν δυσκολέψει την άσκηση.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, συνεχίζει το γράψε-σβήσε προσπαθώντας να υπολογίσει σε ποιο βαθμό τα μέτρα στήριξης των πληγέντων θα «ψαλιδίσουν» το ύψος των παροχών που σχεδίαζε να εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, την ώρα που όλα τα υπουργεία φέρονται να εισηγούνται ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών, προσπαθώντας να διαμορφώσουν «κλίμα» εν όψει -ενδεχόμενων- εκλογών.

Την άσκηση του κυβερνητικού επιτελείου δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο οι αντιστάσεις των θεσμών που, αν και δεν εμφανίζονται αρνητικοί στη λήψη αντιμέτρων, συνδέουν τις όποιες κινήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση με το σχέδιο Προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Στην εξίσωση υπάρχουν, επίσης, και αστάθμητοι παράγοντες. Ο αστάθμητος «Χ» είναι το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την έγκριση από τους θεσμούς των όποιων αντιμέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση, η αυστηρή θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δεν «βλέπει» δημοσιονομικό χώρο για παροχές και αντίμετρα, ενώ ο αστάθμητος «Ψ» αφορά τις προθέσεις κάποιων χωρών και πρωτίστως της Γερμανίας, η οποία έχει συνδέσει την έγκριση μέρους των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεδριάσεις των κοινοβουλίων σε κάποιες χώρες μέλη για το ελληνικό χρέος τον επόμενο μήνα, αναμένεται να δώσουν ένα δείγμα των προθέσεων των δανειστών, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ