Η Τουρκία «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία δύο Αμερικανών υπουργών

Η Τουρκία θα «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία δύο υπουργών των Ηνωμένων Πολιτειών ως αντίποινα στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Άγκυρας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το τελευταίο βήμα που έκαναν οι ΗΠΑ στο περιστατικό του πάστορα Μπράνσον στη Σμύρνη δεν αρμόζει σε έναν στρατηγικό εταίρο. Οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει σοβαρή ασέβεια με αυτό το βήμα», δήλωσε ο Ερντογάν σε σημερινή ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της οργάνωσης γυναικών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη Hurriyet.

«Δείξαμε υπομονή μέχρι χθες το απόγευμα. Σήμερα ανακοινώνω στους φίλους μου ότι θα παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των ΗΠΑ στην Τουρκία», πρόσθεσε. «Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω προσφεύγοντας σε απειλητικές διατυπώσεις και παράλογες κυρώσεις δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν το τουρκικό έθνος».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας με αφορμή την ευθύνη τους στην εφαρμογή σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του φυλακισμένου Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, κάθε ιδιοκτησία ή συμφέρον σε ιδιοκτησία που ανήκει στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γιούλ, και στον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εντός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ μπλοκάρετε, ενώ απαγορεύεται σε Αμερικανού να συνεργάζονται μαζί τους.

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα απαντήσει στις κυρώσεις με τον ίδιο τρόπο.

Ο Αμερικανός πάστορας από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος έχει ζήσει στην Τουρκία για περισσότερο από δύο δεκαετίες, κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και το κίνημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στις 25 Ιουλίου, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ