Λευκός Οίκος: Είμαστε ανοικτοί σε περαιτέρω συνομιλίες με την Κίνα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές σε περαιτέρω συνομιλίες με την Κίνα για την επίλυση των διαφορών που έχουν οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο την Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Λίντσει Ουόλτερς, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Τράμπ, Λάρι Κάντλοου, την Παρασκευή ότι υπήρξαν επαφές τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο χωρών σε κορυφαίο επίπεδο, δήλωσε: «Είχαμε συζητήσεις υψηλού επιπέδου σε πολλές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες και παραμένουμε ανοιχτοί σε περαιτέρω συζητήσεις με την Κίνα.

Αν και δεν διευκρίνισε σε ποια πρόσωπα αναφερόταν ο Κάντλοου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τελευταία φορά με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ τον Μάιο, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε μια νέα λίστα δασμών που θα επιβληθούν σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα ύψους 60 δισ. δολαρίων αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήσουν την απειλή τους για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το 10% στο 25%.

Προειδοποίησε δε για τη λήψη και πρόσθετων μέτρων αν χρειαστεί, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει στον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, οι νέοι αυτοί δασμοί θα επιβληθούν σε 5.207 αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ, στα οποία περιλαμβάνονται το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έως ορισμένα αεροσκάφη, με το ύψος τους να κυμαίνεται από 5% έως 25%, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ