Ελπίδες Πομπέο για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία σύντομα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως ελπίζει ότι οι Αμερικανοί που κρατούνται στην Τουρκία θα απελευθερωθούν «τις επόμενες ημέρες», μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στη Σιγκαπούρη, η οποία και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι ήταν εποικοδομητική.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα επέβαλε κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς σχετικά με την υπόθεση του Άντριου Μπράνσον, του Αμερικανού πάστορα που κατηγορείται από την Τουρκία για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν επίσης την απελευθέρωση τριών υπαλλήλων Πρεσβειών που κρατούνται στην Τουρκία.

Η εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τους δεσμούς της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν σημαντικό εμπορικό εταίρο της, οδήγησε τη τουρκική λίρα σε χαμηλό ρεκόρ και επιδείνωσε την αγορά μετοχών και τον κίνδυνο χρέους της Τουρκίας.

«Είχα μια εποικοδομητική συνομιλία με τον ομόλογό μου χθες. Κατέστησα σαφές ότι έχει περάσει εδώ και καιρό η ώρα που ο πάστορας Μπράνσον έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος και να του επιτραπεί να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και ότι οι άλλοι που κρατούνται επίσης από την Τουρκία πρέπει να απελευθερωθούν», ανέφερε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη. «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες θα το δούμε αυτό να συμβαίνει», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Φυσικά δεν μπορείτε να περιμένετε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα σε μία μόνο συνάντηση. Αλλά συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες το επόμενο διάστημα». Χαρακτήρισε, επίσης, τις συνομιλίες πολύ εποικοδομητικές.

Ο πάστορας Μπράνσον κατηγορείται ότι βοήθησε υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γιουλέν, στον οποίο αποδίδει η Άγκυρα την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016. Ο Αμερικανός πάστορας αρνείται τις κατηγορίες ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με 35 χρόνια φυλάκισης. Κρατούνταν σε τουρκική φυλακή για 21 μήνες έως ότου μεταφέρθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα. Την Τρίτη, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έκκλησή του να αφεθεί ελεύθερος κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Ο Πομπέο ερωτηθείς εάν το θέμα απειλεί τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάθε πρόθεση να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί της».

Σημειώνεται ότι οι διαφορές της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα αφορούν επίσης τον πόλεμο στη Συρία, το σχέδιο της Τουρκίας να αγοράσει πυραυλική άμυνα από τη Ρωσία και την αμερικανική καταδίκη ενός εκτελεστικού αξιωματούχου τουρκικής κρατικής τράπεζας στο πλαίσιο των κυρώσεων των ΗΠΑ που σχετίζονται με το Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ