Κοινό τόπο ψάχνουν ΗΠΑ και Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στη Σιγκαπούρη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο υπουργούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη δίκη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κατηγορείται για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη κυρώσεις εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, και του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόιλου, υποστηρίζοντας ότι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύλληψη και κράτηση του Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Η Τουρκία από τη μεριά της χαρακτήρισε τις κυρώσεις «απαράδεκτες».

Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνάντησης περιφερειακών υπουργών στη Σιγκαπούρη. «Μίλησαν για πολλά θέματα και είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση. Συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε για τη συνάντηση των δύο ανδρών η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη Σιγκαπούρη, πως οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Τουρκία πως «ο χρόνος τελείωσε και είναι ώρα ο πάστορας Μπράνσον να επιστρέψει». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πολλά θέματα που έχουμε με τους Τούρκους».

«Ο Μπράνσον πρέπει να γυρίσει σπίτι. Όπως και όλοι οι Αμερικάνοι που κρατούνται από την Τουρκική κυβέρνηση. Έχουν κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους για πολύ καιρό. Είναι αθώοι άνθρωποι», τόνισε ο Πομπέο και πρόσθεσε: «Θα εργαστούμε για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να προχωρήσουμε. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε».

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης την απελευθέρωση τριών υπαλλήλων της Πρεσβείας που κρατούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ