“Πράσινο φως” στις μπουλντόζες με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Με την διαδικασία του επείγοντος κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή η τροπολογία που δίνει το “πράσινο φως” στις μπουλντόζες του υπουργείου να ξεκινήσουν την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη τα αυθαίρετα είναι 2.500 δασικά και 700 σε παραλίες στην Περιφέρεια Αττικής.

Όπως αναφέρει η τροπολογία μεταξύ άλλων σχετικά με τις “Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις“: 

“Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δίδεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας με σκοπό την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Συγκεκριμένα, παρέχεται στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, η δυνατότητα έκδοσης πράξης κατεδάφισης κατά παράλληλη άσκηση αρμοδιότητας με τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για την άμεση κατεδάφιση

α) αυθαιρέτων περιφράξεων σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τον αιγιαλό, οι οποίες εμποδίζουν την ακώλυτη πρόσβαση στην ακτή

β) αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν συνεπεία πυρκαγιάς και έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες 

γ) αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών σε περιοχές που περιλαμβάνονταν σε οριοθετημένα ρέματα και βρίσκονται εντός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου Πλημμύρας

δ) ετοιμόρροπων οικοδομών

Η έκθεση αυτοψίας συντάσσεται κατόπιν ελέγχου των Επιθεωρητών Δόμησης του Σώματος Επιθεώρησης της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι προσωρινού χαρακτήρα και αποσκοπούν στην κατ’ επείγουσα αντιμετώπιση των διοικητικών δυσλειτουργιών της υφιστάμενης διαδικασίας κατεδάφισης αυθαιρέτων. Οι δυσλειτουργίες αυτές αντιμετωπίζονται κατά μόνιμο τρόπο με την συγκρότηση των Υπηρεσιών Ελέγχου Δόμησης, δηλαδή των Τοπικών Παρατηρητηρίων του ν.4495/2017, η οποία πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του έτους, με την έκδοση προεδρικού διατάγματος. 

Στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας, προβλέπεται η δυνατότητα προσβολής της πράξης κατεδάφισης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τηρουμένης της συνταγματικής επιταγής για την εξασφάλιση δικαστικής προστασίας.

Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση της κατεδάφισης παραμένει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Με τις παρ. 4 και 5 επιλύονται ζητήματα άμεσης κάλυψης των απαιτούμενων δαπανών, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Χάριν ευελιξίας και οικονομίας χρόνου, δίδεται η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης μέχρι το επιτρεπόμενο όριο ενωσιακού δικαίου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ