Αύξηση των δασμών για τα κινεζικά προϊόντα εξετάζει ο Τραμπ

Πρόσθετους δασμούς 25% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων αντί 10% που είχε ανακοινώσει αρχικά σχεδιάζει να προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να πιέσει το Πεκίνο να προβεί σε εμπορικές παραχωρήσεις.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την πρότασή της ακόμη και σήμερα, Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 10 Ιουλίου ότι θα επιδιώξει την επιβολή δασμών 10% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται προϊόντα διατροφής, χημικές ουσίες, ο χάλυβας και το αλουμίνιο, καθώς και καταναλωτικά αγαθά που κυμαίνονται από τροφές σκύλων, έπιπλα και χαλιά έως ελαστικά αυτοκινήτων, ποδήλατα και προϊόντα ομορφιάς.

Αν και οι νέοι αυτοί δασμοί δεν θα επιβληθούν άμεσα, καθώς έχουν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση, η αύξηση του ποσοστού των προτεινόμενων δασμών εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την κινεζική κυβέρνηση στην πρόσφατη πρόθεση του Τραμπ, ωστόσο σημειώνεται ότι τον Ιούλιο το Πεκίνο είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για εκφοβισμό και είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει με το ίδιο «νόμισμα».

Οι επενδυτές έχουν εκφράσει τους φόβους τους ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ και επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ έχουν τεθεί κατά των επιθετικών δασμών του Τραμπ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πάντως, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών φαίνεται ότι επιδιώκουν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποκλιμακωθεί η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ