Οι Ιταλοί λένε “ναι” στη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Κόντε

Η σκληρή γραμμή που κρατά στο θέμα του μεταναστευτικού η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των Ιταλών που συνεχίζουν να εκφράζονται θετικά για την κυβέρνηση Λέγκας – Πέντε Αστέρων, υπό τον Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos, η οποία πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Corriere della Sera, το 61% τον Ιταλών δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων, ενώ σημειώνεται ότι καμία κυβερνητική συμμαχία τα τελευταία 10 χρόνια δεν είχε πετύχει τόσο μεγάλο ποσοστό.

Το 69% των ερωτηθέντων εγκρίνει το έργο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Το σχετικό ποσοστό μειώνεται στο 60% για τον αρχηγό της Λέγκας και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ενώ το 58% των Ιταλών «προβιβάζει» και τον υπουργό Εργασίας και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. Ακολουθεί ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, που ανήκει πάντα στους «Πεντάστερους», ο οποίος μάλιστα είναι αυτός που αποφασίζει αν τα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, μπορούν να εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας.

Ο «μήνας του μέλιτος» της κυβέρνησης με τους Ιταλούς προς το παρόν συνεχίζεται, γράφει ο ιταλικός Τύπος, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές τα ποσοστά αυτά οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση Κόντε αντιμετώπισε άμεσα δυο βασικά θέματα που ενδιαφέρουν πολύ τους Ιταλούς, δηλαδή το μεταναστευτικό και το εργασιακό.

Οι περισσότεροι πολίτες ουσιαστικά φαίνεται ότι εγκρίνουν την νέα σκληρή γραμμή που επέβαλε ο Σαλβίνι στο θέμα της μετανάστευσης με το κλείσιμο των λιμανιών στις ΜΚΟ και την επιμονή του ότι μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης.

Τέλος, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα της εταιρείας Swg, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Ιλ Μεσατζέρο, μόνο το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η λέξη «λαϊκισμός» έχει, πλέον αρνητική σημασία. Πριν από μόλις 19 μήνες -τον Δεκέμβριο του 2016- το 58% των Ιταλών είχε απαντήσει ότι η σχετική έννοια, ήταν σαφώς αρνητική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ