Κυβέρνηση και Χρηματιστήριο “κρέμονται από τα χείλη” του ΔΝΤ

Σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελληνική οικονομία και την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Στην κυβέρνηση κρατάνε μικρό καλάθι καθώς όλο αυτό το διάστημα και σε συναντήσεις που έχουν γίνει με αξιωματούχους και τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, έχει διαπιστωθεί απόκλιση στις εκτιμήσεις. 

Η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να επισημοποιεί την στάση του ταμείου, το οποίο  εμφανίστηκε να αποδέχεται μεν τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους αλλά φαίνεται να διατηρεί σοβαρές ενστάσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του παρά τις αποφάσεις του Eurogroup. 

Μεγάλη ένσταση από Ελληνικής πλευράς, και για επικοινωνιακούς λόγους, είναι πως δεν δέχεται το Ελληνικό χρέος να είναι λιγότερο βιώσιμο από αυτό κάποιων αφρικανικών χωρών, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της είναι σε Ευρωπαίους εταίρους της. Η αντίρρηση αυτή από την μεριά της Ελλάδας είχε εκφραστεί και μετά την επίσκεψη και τα συμπεράσματα του  επικεφαλής του Ταμείου στους Θεσμούς Πίτερ Ντόλμαν.

Οι εκτιμήσεις αυτές που έγιναν στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου αποτελούν προάγγελο των συμπερασμάτων που θα δούμε στην τελική έκθεση και προβληματίζουν ήδη την Αθήνα. Ιδιαίτερα δε με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να οργανώσει μία ακόμη μεταβατική επαφή με τις διεθνείς αγορές πιθανόν με την έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση ενός ποσού 2-3 δις ευρώ στο διάστημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. 

Το Ταμείο αμφισβητεί την ικανότητα της χώρας μας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (2,2% ως το 2060) «επί σχεδόν 50 έτη» και τα συνδέει με την πρόβλεψη του για χαμηλή ανάπτυξη και ως εκ τούτου με τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Το ΔΝΤ αναμένει μακροπρόσθεσμα ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ και τονίζει ότι σήμερα υπάρχουν ανάγκες για δαπάνες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των επενδύσεων που δεν εξυπηρετούνται. Παράλληλα στέκεται στις δυσοίωνες προβλέψεις για τις δημογραφικές εξελίξεις καθώς σύμφωνα και με την Eurostat τα σενάρια που λαμβάνουν υπόψη την υπογεννητικότητα μιλούν ακόμη και για την υποχώρηση του πληθυσμού στην χώρα κάτω από τα 7 εκατομμύρια μετά το 2060. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ