ΔΝΤ: “Τα πλεονάσματα θα σας κάψουν”!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει από το 2016 πως ο Ελληνικός κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη καταστροφή, “προφητεύοντας” τις απώλειες τόσο στην Μάνδρα όσο και στην ανατολική Αττική. 

Η ταχύτατη διάδοση της φωτιάς στο Μάτι που έχει οδηγήσει σε εκατόμβη νεκρών επεκτείνεται πέρα από την αποτυχία των αρχών να αντιδράσουν γρήγορα στην επερχόμενη καταστροφή. Τα οκτώ χρόνια λιτότητας που επέβαλαν οι διεθνείς δανειστές της χώρας έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις υποδομές και έχουν οδηγήσει στον εκφυλισμό των λειτουργιών του κράτους. 

Και σε αυτό δεν φταίνε οι δανειστές, αλλά η προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τεράστια πλεονάσματα, αφού παρά το γεγονός ότι από το 2016 και μετά το πλεόνασμα του ΑΕΠ της χώρας είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της Γερμανίας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις κρατικές δαπάνες. Η μείωση των κρίσιμων δαπανών, ο περιορισμός ή και ο μηδενισμός του προϋπολογισμού συντήρησης των σωμάτων ασφαλείας, η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και η υποβάθμιση όλων των κρατικών υπηρεσιών, οδήγησαν σιγά σιγά σε αυτό που ζει η χώρα εδώ και 3 μέρες 

Στα τέλη του 2016, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις ελληνικές αρχές ότι η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων της κυβέρνησης θα ήταν επιζήμια για την λειτουργία της κρατικής μηχανής. Ο Maurice Obstfeld, Οικονομικός Σύμβουλος του ΔΝΤ και ο Poul M. Thomsen, διευθυντής ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, δημοσίευσαν το 2016 μια κοινή ανάλυση στην οποία υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έχει καταφύγει σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις και στις λεγόμενες διακριτικές δαπάνες. 

“Έχει γίνει σε τέτοιο βαθμό ώστε η υποβαθμισμένη υποδομή εμποδίζει την ανάπτυξη και την παροχή  βασικών δημόσιων υπηρεσιών όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη,” προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.

Όμως η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβαν υπόψη τους τις συστάσεις.

Οι πιστώσεις του Ελληνικού Δημοσίου Προγράμματος Επενδύσεων μειώθηκαν από 9,6 δισ. ευρώ το 2008 σε μόλις 5,950 δισ. ευρώ πέρυσι. Αν και οι αρχικές πιστώσεις του Ελληνικού Δημοσίου Προγράμματος Επενδύσεων ήταν 6.750 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2017, αυτό μειώθηκε τελικά κατά άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσαν οι δανειστές της.

Όπως είχε προβλέψει πριν 2 χρόνια το ΔΝΤ, αυτή η πολυετής εξοικονόμηση κεφαλαίων έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Τραγικό αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και η εικόνα του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς. Τα πυροσβεστικά οχήματα είναι ηλικίας άνω των 15 ετών και ακινητοποιούνται λόγω ελλιπούς συντήρησης, μηχανικών βλαβών, έλλειψης βασικών ανταλλακτικών όπως τα λάστιχα. Το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής είναι ελλιπές, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο (αν γίνονται), ενώ δεν μπορούν να υποστηριχθούν ούτε τα εθελοντικά σώματα δασοπυρόσβεσης. Το ίδιο συμβαίνει και με την αστυνομία, το λιμενικό και όλες τις κρατικές υπηρεσίες άμεσης ανταπόκρισης, που μπορεί να σώσει ζωές. 

“Σχεδόν το 25% των οχημάτων ακινητοποιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν ένα ελαστικό σκάσει κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης, δεν θα αντικατασταθεί αμέσως, καθώς δεν παρέχονται ελαστικά”, ανέφερε η ένωση πυροσβεστών κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης. Παρουσίασαν επίσης στοιχεία ότι τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν μηχανικά προβλήματα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα εξαρτήματα για την επισκευή τους.

Φταίει μόνο αυτό για τον χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας; Όχι. Όμως είναι άλλο λιθαράκι σε μια κατολίσθηση η οποία όμως πλάκωσε την καρδιά όλης της Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ